Menu

Podiumkunstennetwerk beloond met ontwikkelplek in Basisinfrastructuur (BIS)

03 juli 2024

Vandaag werd bekend dat PLAN Brabant opgenomen is als één van de 16 ontwikkelplekken in de BIS voor de periode 2025-2028. PLAN is het netwerk voor talentontwikkeling bestaande uit elf Brabantse podiumkunstinstellingen die gezamenlijk nieuwe makers van theater, dans en circus meerjarig ondersteunen. De toekenning is een bevestiging van waar de partners sinds 2013 zo zorgvuldig aan gebouwd hebben. Tegelijkertijd wordt de feestvreugde getemperd door de radicale keuzes die gemaakt zijn bij het Fonds Podiumkunsten waardoor PLANpartner DansBrabant en uitgestroomde PLANmakers als Katja Heitman, The100Hands en Sanne Nouws buiten de boot vallen.

De Raad voor Cultuur over PLAN in haar advies: “De raad vindt het veelbelovend dat PLAN buiten de klassieke kaders denkt en kiest voor op de persoon gerichte trajecten voor elke maker voor een periode van drie jaar. De raad ziet PLAN als een belangrijk scharnierpunt tussen de kunstvakopleidingen in de regio Brabant en de praktijk.”

Al in 2017 bij het verwerven van landelijke financiering werd gezegd “dat PLAN erin slaagt een voorbeeld te zijn voor de rest van Nederland op het gebied van talentontwikkeling door bestaande instellingen”. PLAN werkt met elf partners vanuit vier steden lokaal, in de regio, landelijk en internationaal. Bij PLAN is plek voor danstalent, voor theatertalent, voor circustalent, en voor alle interdisciplinaire tussenvormen. De veelzijdigheid van PLAN en de verschillende expertises van de partners passen bij een generatie makers die wil experimenteren met verschillende disciplines, speelruimtes en publieksbenadering.

Met trajecten op maat hebben tot nu toe makers als Katja Heitman, Eva Line de Boer, Simon Bus, Bram van Helden, Elias De Bruyne en Piet Van Dycke drie jaar kunnen werken binnen PLAN. PLAN geeft groot eigenaarschap aan de maker en steunt meerjarig financieel en met een – door de maker gekozen – mentor, het hele PLAN netwerk en de mede-PLANmakers. 

De honorering binnen de BIS garandeert de makers van PLAN continuïteit en kwaliteit van hun ontwikkelomgeving. Naast het produceren van voorstellingen bieden de trajecten van PLAN volop kansen voor presentatie, residenties, onderzoek, verdieping en het verkennen van persoonlijk leiderschap. Daarnaast is er een speciale programmalijn ontworpen die gaat over Publiek&Context.

De komende vier jaar zullen makers als King Sisters (mentor: Festival Cement), Anthony van Gog (mentor: DansBrabant), Anna Verkouteren Jansen (mentor: Podium Bloos), Alesya Dobysh (mentor: DansBrabant), Maxime Dreesen (mentor: Theater De Nieuwe Vorst) en Arjuna Vermeulen (mentor: Theaterfestival Boulevard) kansen krijgen om te bouwen aan hun artistieke signatuur, netwerk en organisatie.

Foto: Euhm… in vijf bedrijven door Elias De Bruyne, copyright Kurt Van der Elst