Copy
View this email in your browser

 PLAN scheurt en schuurt de herfst door

Familiedynamiek, ongemak, ouderschap en ouderdom: een aantal thema's waarmee de PLAN- en Broedplaatsmakers deze herfst tent, studio en black box betreden. Lees/bekijk er alles over in deze goedgevulde nieuwsbrief, kom vervolgens achter Netflix vandaan, poncho aan en zoek ze op.

De harmonieuze en schurende klanken van King Sisters

Bij Joske, Annelie en Marthe Koning thuis werd er tijdens hun jeugd heel vaak gezongen. Zo vaak dat er, om de chaos te beteugelen, een regel kwam: aan tafel mocht geen zang meer klinken. Maar zo eens in de maand gold het tegenovergestelde, dan moest juist alles wat ze aan die ontbijttafel zeiden gezongen worden. Nu vormen de zussen Collectief King Sisters, met één belangrijk bindend element: zang.

Cultuurjournalist Mina Etemad sprak met de zussen over de vroegere momenten aan de keukentafel en over harmonie en conflict in familiedynamiek en voorstellingen. Joske: ‘Er zit harmonie en schuring tussen de tonen, net zoals tussen de verschillende disciplines die wij beoefenen, maar dus ook tussen ons als zussen.’ 


Op dinsdag 24 oktober is de voorstelling Rebuilding a Voice te zien in Het Nationale Theater in Den Haag, op zo 19 november op Gaudeamus in Utrecht. In maart gaat het collectief met een nieuw werk in première op Festival Cement 2024. 

Foto: PLAN-portret Collectief King Sisters, copyright PLAN-Bas de Brouwer.  

Lees het interview met King Sisters

De vele lagen, ongemakken en fascinaties van Simon Bus

'Dat ik hier nu op een rotonde zit met allemaal auto's, ambulances en scooters om me heen: dat is al ongemakkelijk. En dat ik dan over kunst moet praten terwijl ik dat ook liever niet doe, dat is ongemakkelijk. Dus ik ga dalijk naar huis en maak een solo hierover, haha.'

'In mijn breakdancejaren was ik het buitenbeentje. Outsider zijn is mijn comfortzone geworden. Op een gegeven moment word je huid dikker. Voor mij is het belangrijk wat de mensen die ik dicht bij me heb van mijn werk vinden. Als mijn vrouw het k*t vindt, dan weet ik: ik moet echt nog aan de bak.'

Van 2019 t/m 2023 wordt choreograaf en danser Simon Bus ondersteund door PLAN. Manu van Kersbergen spreekt met Simon middenin een Eindhovense verkeersader en graffiti hotspot. Ze praten over Simons tienertijd waarin hij danspasjes van Run D.M.C. op muziekzender The Box imiteerde, over zijn fascinaties voor ongemak en voor de portretten van kunstschilders Egon Schiele en Francis Bacon, over breakdance, Butoh en relevant naar zichzelf en het ouder wordende lichaam toe blijven.

Simon Bus' voorstelling Portrait, Balder on Blue Floor is zaterdag 11 november te zien tijdens Kunstscene bij DansBrabant in Tilburg. 
  

Bekijk het videoportret

Krachtige, oude acrobaten

More on that note. Ouderdom/veroudering is nog steeds een taboeonderwerp in onze samenleving en al zeker binnen de circuswereld. Net zoals topsporters, stoppen de meeste acrobaten na een bepaalde leeftijd met intensief te trainen. Hoe transformeren de meest perfecte lijven? Kan je als mens ooit vrede sluiten met je eigen lichaam? Kan je volledig in harmonie zijn? GLORIOUS BODIES werpt op een bijzondere manier licht op het proces van veroudering. Iets wat ons allemaal overkomt, nu, op dit moment.

GLORIOUS BODIES van PLANmaker Piet Van Dycke gaat in Nederlandse première op Festival Circolo en is daar van 18 t/m 20 oktober te zien. Daarna op tournee langs onder meer de Verkadefabriek, Natlab, Korzo en This is not a Circus.

Een productie van Circumstances, in coproductie met  PLAN, Festival Circolo, DansBrabant, Cirklabo, Circuswerkplaats Dommelhof, PERPLX, Presidium.

Van 13 tot en met 22 oktober strijkt het grootste circusfestival van Nederland opnieuw neer in Tilburg voor tien dagen hedendaags circus van de hoogste kwaliteit.

 

Meer info over GLORIOUS BODIES
Bekijk de festivalsite voor het volledige Circolo-programma & tickets

Residenties en buffels in Broedplaats Breda

De Broedplaats van Bloos geeft ruimte aan jonge professionele theatermakers die hun eerste stappen in het veld zetten of net hebben gezet. Jaarlijks biedt Bloos minimaal 4 makers of collectieven van makers een residentie (2-4 weken), daarnaast gaat het Podium langdurige relaties aan met haar traject/huismakers (op dit moment zijn dat Anna Verkouteren Jansen en Koen Verheijden) en faciliteert Bloos vele anderen door het bieden van bijvoorbeeld gratis repetitieruimte en andere faciliteiten, of de mogelijkheid om zich te presenteren in haar theaterprogramma. Tot eind 2024 staan er nog 3 residenties gepland:

10-26 oktober
Sofie Kramer studeerde in 2019 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Haar performances zijn interdisciplinair, sterk beeldend en muzikaal. Sterk Water is haar derde soloperformance met in de hoofdrol Lodewijk, de dode baby die ze een jaar geleden cadeau kreeg van de vader van haar ex. Een bizarre gebeurtenis die de aanleiding vormt voor een persoonlijke en filosofische gedachtestroom over wat het betekent om een mens op de wereld te zetten. Open studio op 26 oktober.

23 oktober- 21 november
Songs to the Beast in the Belly is de pakkende titel van de residentie van collectief BAMBAMBAM. Merette van Hijfte, Niels van Heijningen en Tine Tabak borduren voort op hun eerdere onderzoek bij Bloos naar transformatie en de drang om nieuw leven te creëren. Daarvoor zullen ze vertrekken vanuit een moderne en door een vrouw belichaamde reactie op De Gedaanteverwisseling van Kafka.

20 november-1 december
Mathilde Nobel (beeldend kunstenaar en muzikant) en Hannah Zwaans (choreograaf, performer en filosofiestudent) bundelen hun krachten en creëren een duet tussen performer en omgeving, waarin installatiekunst, muziek en dans in elkaar overvloeien: Memories of nothingness.

Op donderdagavonden biedt Podium Bloos een programma met voorstellingen van de nieuwe generatie theatermakers, daarbinnen ook: open studio’s van de residentiemakers!

Bekijk de site van Podium Bloos voor updates en open studio's

Herfstige highlights


Piet Van Dycke/Circumstances - GLORIOUS BODIES
18 - 20 oktober - première NL - Festival Circolo, Tilburg
18 november - Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch
24 november - Natlab, Eindhoven
3 december - This is not a Circus, Amsterdam

King Sisters - Rebuilding a Voice

24 oktober - Zaal 3 x Het Nationale Theater, Den Haag
19 november - Gaudeamus x Hoge Woerd, Utrecht

10 jaar thinX/Broedplaats Eindhoven - Carmen Veduyn & Terence van Lange, Hannah Zwaans en Salman Dirir
24 oktober - Pand P, Eindhoven

Sofie Kramer/Broedplaats Breda - De Dode Baby Voorstelling (open studio)
26 oktober - Podium Bloos, Breda

United Cowboys/Broedplaats Eindhoven - Seasoning Fall
27 & 28 oktober - United Cowboys Art House, Eindhoven

Anna Verkouteren Jansen - Radio Sueño

28 & 29 oktober - Dutch Design Week, Eindhoven

Timo Tembuyser /Muziektheater Transparant - Motherland
9 (première) & 10 november - De Singel, Antwerpen (BE)

Simon Bus - Portrait, Balder on Blue Flloor
11 november - Kunstscene, DansBrabants Club SoDa, Tilburg

Elias De Bruyne - Euhm... in vijf bedrijven
29 november - HNT, Theater aan het Spui, Den Haag 
1 & 2 december - Frascati, Amsterdam
6 december - Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch
13 december - Theater De Nieuwe Vorst, Tilburg

Bekijk alle voorstellingen en data in de PLAN-agenda
www.plan-brabant.nl
PLAN wordt ondersteund door:
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PLAN · Sint Josephstraat 18 · ’s-Hertogenbosch, 5211 NJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp