Copy
View this email in your browser

 PLAN is geen zittenblijver

Afgelopen winter zaten Timo Tembuyser en Elias De Bruyne nog op een stoeltje aan een bevroren Dieze. Bekijk de vrieskou-videoportetten van deze warmbloedige makers in deze nieuwsbrief en sta vervolgens vooral op. Verlaat subiet je zitmeubel voor dans, theater en circus van de PLANmakers, te zien en ervaren overal in het land.

Kom uit je comfortabele stoel voor Alesya Dobysh

PLANmaker Alesya Dobysh experimenteert door haar performances op minder traditionele plekken op te voeren: in oude fabrieken, galerieën of musea. Het publiek krijgt geen aangewezen plekken, maar kan zelf bepalen waar het gaat staan of zitten. 'Als mensen niet op een comfortabele stoel achteruit kunnen gaan zitten zoals ze in het theater kunnen, maar eerst op zoek moeten naar een plek, zullen ze zich anders tot het werk verhouden. Ze zullen alleen daarom al wat ze zien minder intellectualiseren.'

Door de lichamelijkheid van dans kan iets intuïtiefs worden getriggerd, waar Dobysh op uit is. 'Een fysieke reactie in plaats van een intellectuele. Je moet het voelen. Geen betekenis zoeken, maar het lichaam aanschouwen, de geluiden die dat lichaam maakt horen, de pulsaties die erdoorheen gaan zien.'


Lees hier het volledige interview van cultuurjournallst Mina Etemad met Alesya Dobysh. 

Vanaf 2024 is Alesya als PLANmaker verbonden aan DansBrabant. De komende drie jaar werkt ze aan de doorontwikkeling van haar experimenteel project Motus Sonus – een project dat ze samen opzette met componist Max Frimout. De wisselwerking tussen hedendaagse kunst en urban cultuur zijn een belangrijke inspiratie. Motus Sonus is op zaterdag 11 mei te zien naast werk van o.m. PLANmaker Anthony van Gog tijdens DansBrabants So You Think You Know Dance in de Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch. 

Foto: Alesya Dobysh' Motus Sonus in De Fabriek Eindhoven.

Lees het interview met Alesya Dobysh

Timo Tembuyser over de erotiek van muziek

'Ik denk dat samen zingen misschien wel de meest activistische daad is die er is, omdat het gaat over jezelf verliezen in zekere zin. In een goed koor hoor je jezelf niet meer. Je geeft je stem samen met anderen en er gebeurt iets in die samensmelting van stemmen wat lijven niet kunnen, waardoor je jezelf verliest zonder dood te gaan.' 

Van 2021 t/m 2023 werd performer, zanger, componist en theatermaker Timo Tembuyser ondersteund door PLAN. Manu van Kersbergen sprak afgelopen winter met Timo op een besneeuwd (!) pleintje voor de Sint Janskathedraal in 's-Hertogenbosch. Het gesprek start bij de kerk en opgroeien in een conservatief kader en gaat vervolgens over het over de grenzen kijken en de erotiek van muziek.


Timo's nieuwe voorstelling MISSA MAMA NOVA is in de meimaand te zien in Theater Rotterdam (10 mei), Theater De Nieuwe Vorst in Tilburg (29 mei) en op Dag in de Branding in Den Haag (31 mei) 
 

Bekijk het videoportret

Het vrij actieve hoofd van Elias De Bruyne

'Ik heb een vrij actief hoofd waarin de hele tijd veel gebeurt. Ik hou ervan mensen mee te nemen in mijn gedachtenwereld. Wij mensen zitten de hele tijd met zoveel gedachtes. Ik wil mensen anders doen kijken, dat we met elkaar kunnen ontsnappen aan het alledaagse en ik wil met dat alledaagse weer gaan spelen.' 

Van 2021 t/m 2023 werd theatermaker en acteur Elias De Bruyne  ondersteund door PLAN. Manu van Kersbergen sprak na Timo met Elias in een hofje in 's-Hertogenbosch, tussen hofnar en kerstboompiek. Ze praten over ontregeling en ontsnappen aan het alledaagse, over theater, tuinieren en techniek. Aan het einde krijgen Manu en het gesprek een recensie, inclusief de onvermijdelijke sterren/ballen.

Bekijk het videoportret

Ondertussen in de broedplaats

Broedplaats ’s-Hertogenbosch wordt ingevuld door Theater Artemis, Theaterfestival Boulevard, Verkadefabriek en Festival Cement. Dit voorjaar proberen nieuwe makers Jente De Motte, performance collectief WYF en Drag Up Family in deze broedplaats nieuwe wegen uit. 

Zo onderzoekt performance collectief WYF of we in de toekomst mensen kunnen kweken. Tijdens hun residentie van 13 t/m 22 mei creëren ze een sci-fi wereld met zeurende soundscapes, gebruikt grondzeil en wit tl licht, een laboratorium voor menselijk kweekvlees. Wat als we als mens in staat zijn onze eigen menselijke voorraden te kweken en te gebruiken?

Drag Up Family wil publiek in geuren en kleuren meenemen in de wereld van Brabantse drag. In mei werken ze toe naar een presentatie tijdens Queer Arts Festival. Wees welkom tijdens Drag Up Family Brunch op 9 juni in de Verkadefabriek. Verwacht fierce lipsyncs, grappige acts en kwetsbare verhalen door drag kings, queens & royalty!  

PLAN levert met meerjarige makerstrajecten en met vier broedplaatsen een duurzame bijdrage aan de ontwikkeling van jong podiumkunsttalent. Afgelopen winter schreven de PLANpartners hard aan een aanvraag voor ontwikkelingstelling in de Basisinfrastructuur (BIS) in het nieuwe kunstenplan 2025-2028. We hopen dat ons stevige plan (what’s in a name) deze zomer gehonoreerd wordt en dat we de komende jaren nog vele buitengewone talenten en onmisbare makers kunnen ondersteunen! 


Foto: performace collectief WYF, artistiek onderzoek in Broedplaats 's-Hertogenbosch.

Zonnige data


Anthony van Gog - Crowdkill
26 april - Moving Futures Rotterdam, Theater Rotterdam

11 mei - DansBrabant presenteert So  you think you know dance, Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch
25 mei - Moving Futures Amsterdam, Theater Bellevue, Amsterdam

Piet Van Dycke/Circumstances - GLORIOUS BODIES
1 t/m 3 mei - Circusstad, Theater Rotterdam

Timo Tembuyser - MISSA MAMA NOVA
10 mei - Theater Rotterdam
29 mei - Theater De Nieuwe Vorst, Tilburg  
31 mei - Dag in de Branding, Het Nationale Theater, Den Haag

Alesya Dobysh - Motus Sonus 

11 mei - DansBrabant presenteert So  you think you know dance, Verkadefabriek, 's-Hertogenbosch

King Sisters - Close To Harmony
14 mei - Pand P, Eindhoven

19 & 20 mei - O. Festival, Rotterdam 
23 mei - Theater aan de Rijn, Arnhem

Sonja van Ojen/Plankton - Het Donker
25 mei - Musis & Stadstheater Arnhem-
26 mei - Theater De Nieuwe Vorst, Tilburg

 

Bekijk alle voorstellingen en data in de PLAN-agenda
www.plan-brabant.nl

PLAN wordt ondersteund door:
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PLAN · Sint Josephstraat 18 · ’s-Hertogenbosch, 5211 NJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp