Copy
View this email in your browser

Een zomer met energie en empathie

De PLANmakers spelen deze festivalzomer in tuinen, kerken, schapenschuren en vooruit, soms ook in een zaal. Met energie, empathie en radicale fantasie.

Hijsen en glijden

'EXIT blaast je omver. Het is een combinatie van dans en circus, met vier eenlingen die, na aanvankelijke weerstand, elkaar nodig hebben om balans in hun leven te vinden. Het is ongelofelijk hoe de vier jonge mannen al die loop- en bewegingspatronen uitvoeren, telkens net omzeilend of juist expres het tegendeel. En hoe ze steeds net op tijd weg zijn om die omklappende wand niet tegen hun hoofd te krijgen.' Dagblad van het Noorden

'Het stuk bouwt slim op naar een adembenemende apotheose (…) de performers hijsen zich de lucht in, glijden van de muur en zoeken met z'n vieren een balans die ze uiteindelijk ook vinden. Indrukwekkend (…) dé sensatie van het weekend.'  De Standaard

"De voorstelling is geland, het Oerol-publiek is genereus (en dat gaat heus niet overal zo zijn, dus we blijven met de voeten op de grond). Ik zie vooral een team van spelers die volop genieten na hun harde werk." Piet Van Dycke ging met EXIT in première in een loods op Terschelling vol enthousiaste bezoekers en blatende schapen. EXIT is deze zomer te zien op festivals in Nederland, Spanje en Vlaanderen. Begin 2023 zal de zaalversie in première gaan.  

Vanaf voorjaar 2021 is Piet ingestroomd bij PLAN voor een driejarig traject. Zijn mentor tijdens dit traject is Festival Circolo, in een samenwerking met DansBrabant als artistiek adviseur en coproducent. In de winter van 2021 richtte Piet zijn eigen vzw circus- en dansgezelschap Circumstances op. EXIT werd gemaakt in coproductie met Festival Circolo, DansBrabant, Theater op de Markt-Dommelhof, HET LAB Hasselt, circ’uit, Miramiro, Cirklabo, met steun van PLAN e.a.

Foto: EXIT, copyright Jona Harnischmacher. 

Meer over EXIT en Piets nieuwe gezelschap Circumstances

De radicale fantasie van Sonja van Ojen & Hendrik Kegels

'In hun voorstellingen proberen Sonja & Hendrik empathie op te roepen voor levenloze objecten. Al heeft dat wel iets paradoxaals, filosofeert Kegels door. "We willen een stem geven aan niet-menselijke dingen, maar hoe menselijker we een boom maken, hoe minder trouw we blijven aan wat een boom is. We zoeken daarom naar een balans: hoe kunnen we iets levends maken van een ding waarin mensen zich kunnen herkennen, maar dat bijvoorbeeld toch een brandblusapparaat blijft?"

Door de belevingswereld van een object in te duiken, is het antwoord dat zij hebben gevonden. Van Ojen: "Hoe ziet een brandblusser bijvoorbeeld onze wereld? In de meeste ruimtes hangt maar één brandblusapparaat, waardoor die misschien denkt dat hij het enige brandblusapparaat op de hele wereld is. En in zijn eentje verantwoordelijk is als er een brand uitbreekt."'

Cultuurjournalist Mina Etemad sprak voor PLAN met de instromers Sonja van Ojen & Hendrik Kegels over radicale fantasie en menselijke bescheidenheid. Bas de Brouwer zette het duo op de foto. Hun voorstelling Micro is deze zomer te zien op Tweetakt, Om de hoek woont een struik is te zien op Theaterfestival Boulevard. 

Foto: PLAN-portret Sonja van Ojen & Hendrik Kegels, copyright PLAN-Bas de Brouwer.  
Lees het interview met Sonja van Ojen & Hendrik Kegels

PLANmakers @ Theaterfestival Boulevard

I can’t stop. Dat is het motto van de 38ste editie van Theaterfestival Boulevard. Tussen 4 en 14 augustus nemen makers in allerlei soorten en maten 's-Hertogenbosch over. Met dit jaar niet alleen een festivalhart op de oude vertrouwde Parade midden in de stad, maar met ook een bruisend groen hart in het Zuiderpark.

Nieuwsgierig naar het werk van onze PLANmakers? Elias De BruynePiet Van Dycke / CircumstancesMarijn Graven, Simon Bus en Sonja van Ojen & Hendrik Kegels zijn te zien op het Bossche festival. Ook Jija Sohn komt langs met Landing on Feathers in het Zuiderpark/De Dom.

Foto:  K.U.S. - een verzoeiningsritueel door Marijn Graven & Iris Carta, copyright Caroline Monthay.

Bekijk de festivalsite voor meer info & tickets

Zomeragenda

Sonja van Ojen & Hendrik Kegels - Micro
3 juli - Tweetakt, Utrecht
Meer info
 & tickets 

Elias De Bruyne - De voorstelling met misschien wel de langste opkomst ooit
8 juli t/m 17 juli - Over het IJ Festival, Amsterdam
8 t/m 12 aug
- Theaterfestival Boulevard, 's-Hertogenbosch
Meer info & tickets 

Piet Van Dycke - EXIT
16&17 juli - MiraMiro, Gent
21 t/m 24 juli - Cirque Plus, Brugge
5 t/m 7 aug - Theaterfestival Boulevard, 's-Hertogenbosch

Meer info & tickets

Simon Bus / Corpo Máquina - Febris
7 & 8 augustus - Theaterfestival Boulevard, 's-Hertogenbosch
Meer info & tickets


Sonja van Ojen & Hendrik Kegels - Om de hoek woont een struik
9 t/m 14 aug - Theaterfestival Boulevard, 's-Hertogenbosch
Meer info & tickets


Koen Verheijden - Op klompen door de dessa
10 t/m 16 aug - De Nieuwe Kerk, Amsterdam
Meer info & tickets


Makers Sessies - Makershuis x De Nieuwe Vorst
Met o.a. SkyPunch Collective, Florian Slangen, Bram van Helden, Elysia McMullen, Eleni Ploumi

3 + 10 + 17 + 24 aug - Theater De Nieuwe Vorst, Tilburg
Meer info & tickets

Bekijk de PLAN-agenda

Doorgeefvraag

Jija Sohn vroeg in de vorige nieuwsbrief aan Piet:
"Piet, wat is jouw rustmoment in het mondaine leven? Op dat moment, wat voel je dan?"

Piet antwoordt in deze brief: "Thuiskomen, je schoenen uitdoen en de dag in een zucht uitademen om dan in een paar seconden opnieuw te beleven. Momenten van bewustwording, reflectie, flitsende herinneringen en gloeiende gedachten. Het aanvaarden en tegelijkertijd genieten van een leegte, die verder reikt dan woorden. We komen en gaan, vliegen en vallen, ontmoeten en botsen. Dat pad van ontdekking voelt bevrijdend, wetend dat je veilig terug kan komen. Mijn thuis is mijn rust en mijn rust huist in mijn thuis."  

 
www.plan-brabant.nl
PLAN wordt ondersteund door:
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to eugenie@festivalcement.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PLAN · Sint Josephstraat 18 · ’s-Hertogenbosch, 5211 NJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp