Copy
View this email in your browser


Een voluit en volwaardig voorjaar

De PLAN-makers houden zichzelf en ons staande in deze turbulente tijden met werk dat zich onder meer richt op (zelf)zorg, op ritueel, ruimte en droom en op het vermijden van vooroordelen. In deze nieuwsbrief een betrokken blik op een vol voorjaar.

Tussentijds bewegen

“Tijdens een nacht in een tijdelijk opgezet tentje praatte ik met m’n mede-makers over de essentie van ‘zorgdragen’. Staan we ervoor open om opnieuw te leren ons tot elkaar te verhouden en te voelen? Vooral op dit moment dat we ons overweldigd voelen omdat we de weg kwijt zijn in hoe we voor ons eigen leven moeten zorgen. Beweging is een sleutel om ons te activeren tot transformatie. Dit is waar ons kloppend hart weer start.” Jija over het project Landing on Feathers

De werkpraktijk van choreograaf Jija Sohn is gebaseerd op welzijn, zorg en voluit en volwaardig leven. Haar bijbaan als zorgverlener stelt haar in staat om een veld te betreden waar we onszelf trainen in het behouden van een natuurlijke en gezonde balans tussen geven en ontvangen. Haar zorgontvanger kan niet zelfstandig bewegen. Als Jija zijn lichaam in comfortabele posities brengt of rekoefeningen met hem doet, heeft dat een enorm positieve invloed op zijn geest. Deze in between movements zijn noodzakelijk, ze raken zowel zorgontvanger als -verlener.

Afgelopen najaar maakte Jija op voordracht van PLAN samen met een groep zorgontvangers en zorgverleners tijdens een virtual residency op de Nederlandse Dansdagen een essayistische dansfilm over deze ‘tussentijdse bewegingen’. Een inclusief essay over hoe alle mensen lichamelijke vrijheid kunnen ervaren. Bekijk dit essay hier terug.

In aanloop naar het komende SPRING Festival verzamelen Jija en haar team een keten aan persoonlijke Whatsapp berichten van stadsbewoners over wat zorg voor elkaar en jezelf kan zijn. Van 15 t/m 18 mei zal een eerste stap in het vervolgtraject van Landing on Feathers bij te wonen zijn op het Utrechtse festival.

Jija werkt sinds 2018 in een meerjarig samenwerkingsverband met DansBrabant vanuit PLAN Talentontwikkeling Brabant. Eerder nam ze deel aan het EU-project Performing Gender: Dance Makes Differences en momenteel aan het vervolg Performing Gender: Dancing in your shoes, een drie jaar durend project gericht op het verbinden van kunstenaars aan lokale gemeenschappen. Theaterfestival Boulevard en DansBrabant zijn de Nederlandse partners in het project waarin Jija werkt met een Bossche gemeenschap. 

Twee nieuwe makers stromen in 

Twee nieuwe makers sluiten aan bij PLAN Talentontwikkeling Brabant: Koen Verheijden en theatermakers duo Sonja van Ojen en Hendrik Kegels. Regisseur en schrijver Koen Verheijden maakt werk met een sterk maatschappelijke inslag dat wordt gekenmerkt door het naast elkaar laten bestaan van voor- en tegenstemmen, zonder vooroordelen. Zijn signatuur is te herkennen aan een fragmentarische, poëtische en melancholische stijl. Een belangrijk thema in het werk van Koen is zijn Indische achtergrond. Andere thema’s zijn o.a. homoseksualiteit, de Nederlandse (de)kolonisatie, activisme en de klimaatcrisis. Samen met Podium Bloos vanuit PLAN verdiept Koen zijn artistieke praktijk; hoe deze verhalen vorm kunnen krijgen.

Sonja van Ojen en Hendrik Kegels delen een fascinatie voor fantasiewerelden, miniaturen, knutselen en de magie van het alledaagse. Met dat als vertrekpunt maken ze beeldend theater voor alle leeftijden. Sonja en Hendrik willen met ondersteuning van Festival Cement vanuit PLAN graag de grens tussen jeugd- en volwassenentheater oprekken en theater maken dat kinderen uitdaagt en volwassen weer laat fantaseren. 

Foto: Micro... de dingen komen in opstand van Sonja&Hendrik, copyright Bas de Brouwer.  
Meer over Koen
Meer over Sonja & Hendrik

Festival Cement: Het Fundament

Het Fundament is deze maand maart het alternatief voor het jaarlijkse Festival Cement. Tussen 21 en 26 maart kun je acht voorstellingen en één onderzoek zien. Daarnaast organiseert het festival verschillende contextprogramma's voor studenten en vakgenoten. Zes dagen lang wordt gezocht naar een antwoord op de vraag: 'Hoe ziet het theater van de toekomst eruit?'.

Het Fundament werd in eerste instantie speciaal georganiseerd voor professionals en studenten. Door de versoepelingen rondom covid is Het Fundament nu gelukkig alsnog toegankelijk voor iedereen. Het programma vindt plaats in De Verkadefabriek, het Werkwarenhuis en Willem Twee in ’s-Hertogenbosch. PLAN-makers Bram van Helden en Timo Tembuyser en uitgestroomde maker Marijn Graven zijn van de partij.

Naast Het Fundament in maart werkt Cement samen met Theaterfestival Boulevard aan een zomerprogramma, om ook aan andere nieuwe makers een podium te bieden.

Foto:  Missa Mater Sola van Timo Tembuyser

Bekijk het volledige programma

Mark Recensies op je meeting/borrel/bedrijfsuitje/...

'(...) Even wordt het spannend wanneer er door Daan een voorstelling wordt gevonden. Je voelt plots de bijna in slaap gevallen medespelers terug wakker schieten en meedoen. Iets later ontstaat spel waarin iemand een actrice probeert te beschrijven waarvan hij de naam vergeten is en de anderen de naam proberen te raden. Deze momenten van interactie werken verfrissend in een meeting als deze. Er worden nog enkele mooie momenten van het jaar besproken waarin Joost een lans breekt voor een voorstelling waarin ze blijkbaar onder de stoelen moesten zitten. Blij dat ik daar niet bij was. Mijn knieën hadden het me niet vergeven.'
**

Mark Recensies recenseerde onlangs een Zoom-meeting van 6 programmeurs van Het Nationale Theater. Deze commerciële recensent kun je mailen of bellen om je alledaagse activiteiten te laten recenseren. Zit je in de zoveelste vergadering van de week en ben je benieuwd wat er nu echt gebeurt? Of heb je een etentje met vrienden gepland en wil je dit laten recenseren? 

Bel (06-22911863) of Mail Mark RecensiesMark Recensies komt langs en recenseert je activiteit. 

Voorstellingen in het voorjaar

The100Hands - Going Solo
15 maart try-out, 16 maart première - Chassé Theater, Breda
Meer info & tickets 

Eleni Ploumi - Killing Time (onderzoek)
18 & 19 maart - Seasoning Spring, Art House United Cowboys, Eindhoven
 
Meer info & tickets 

Sonja & Hendrik - Micro... de dingen komen in opstand
20 maart - Stadsschouwburg Utrecht
Meer info & tickets

Festival Cement: Het Fundament
Met o.a. Bram van Helden - Bram vindt ruimte
Timo Tembuyser - Missa Mater Sola
Marijn Graven - K.U.S. (Een verzoeningsritueel)
21 t/m 26 maart - Diverse locaties, 's-Hertogenbosch

Meer info & tickets

Moving Futures Festival 
Het rondreizende hedendaagse dansfestival, editie 2022 met o.a.
Evangelos Biskas - In Between
Simon Bus - Three Studies (For a Self Portrait) - première
25 maart t/m 3 juni, in 9 Nederlandse steden, o.a. Tilburg & Breda 

 Meer info & tickets

Koen Verheijden - Op klompen door de dessa
19 april t/m 1 mei - Beeld en Geluid, Den Haag
Meer info & tickets


SPRING Festival
Met o.a. Jija Sohn - Landing on Feathers - What about Me?
12 - 21 mei, div. locaties in Utrecht

Meer info & tickets

Bekijk de PLAN-agenda

Doorgeefvraag

Elke nieuwsbrief eindigt de gastredacteur met een vraag aan de maker die in de volgende centraal staat. Komende zomernieuwsbrief is dat Piet Van Dycke, dus kijk uit naar die brief voor zijn antwoord!

Jija vraagt aan Piet:
'Piet, wat is jouw rustmoment in het mondaine leven? Op dat moment, wat voel je dan?'
www.plan-brabant.nl
PLAN wordt ondersteund door:
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.


This email was sent to eugenie@festivalcement.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PLAN · Sint Josephstraat 18 · ’s-Hertogenbosch, 5211 NJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp