Copy
View this email in your browser

PLAN gaat door 

Lente, zomer, it's unstoppable. Gelukkig maar. Zoals de seizoenen gaat PLAN ook gewoon door. De minister heeft onze noodkreet gehoord en heeft bevestigd dat PLAN de noodzakelijke vrije ruimte voor duurzame talentontwikkeling biedt. En dus kunnen we, al is het in een ander scenario, voort! De makers zijn volop aan het werk en het verlangen groeit en groeit om te delen en te ontmoeten. In deze nieuwsbrief kondigen we 3 nieuwe talenten aan, nemen we een kijkje op de vloer en blikken we vooruit op wat er in genoemde seizoenen staat te gebeuren.

3 nieuwe instromers

Circusdans, muziektheaterarchitectuur en wereldse mime. Piet, Timo en Elias. Het zijn de namen van de 3 nieuwe, volstrekt originele makers die vanaf dit voorjaar vol enthousiasme starten met een driejarig PLAN-traject. Hieronder stellen we ze in het kort aan je voor. 
Piet Van Dycke: "Dat is wat ik het interessante aan circus vind: wat als het mislukt, wat als je risico neemt? Het wordt pas interessant als de jongleerbal valt. Ik vind het belangrijk om tot dat nulpunt te komen, om te beseffen dat we allemaal 'maar mensen' zijn. Hoe kan ik het 'excelleren' van circus toepassen op een menselijke manier? Circus gaat niet over het bereiken van het onmogelijke, maar om het onmogelijke uit te dagen. De zoektocht naar de limieten van evenwicht, zwaartekracht, balans, tijd en uithoudingsvermogen creëert voor mij een unieke dans."
Tijdens het PLAN-traject verdiept Piet zijn interdisciplinaire, choreografische handtekening. Het doel is nooit rechtstreeks de samensmelting van disciplines, maar juist de vertelkracht die uit deze interactie voortkomt. Hij onderzoekt de komende jaren de draagkracht van het lichaam: hoe transformeren de meest perfecte lijven? Hij wil tijdens het PLAN-traject meer leren delen in verschillende vormen om zo niet alleen connectie te zoeken binnen zijn werk, maar ook met het publiek.
Lees hier meer over Piet
Timo Tembuyser is performer, zanger, componist & theatermaker: “Waar ik in mijn architectuurstudie vooral ruimtes heb leren scheppen, heb ik in de vijf jaar Toneelacademie/Conservatorium die daarop volgden vooral geleerd hoe die ruimtes te vullen. Ik zou m’n werk dan ook kaderen binnen alle drie de vakgebieden architectuur, theater en muziek — noem het muziektheaterarchitectuur.”

De komende jaren werkt Timo aan het verder uitbouwen van een eigen methode voor een ensemble van stemmen. Klassieke muziek, fysieke transformatie, ritualiteit en het vormgeven van de ruimte vormen hierin de ankers en onderzoekspunten.
Lees hier meer over Timo
Tijdens de mime-opleiding ontwikkelde Elias De Bruyne een onontgonnen fysicaliteit en een sterke drang om zelf voorstellingen te maken. Het werk van Elias gaat vaak over zijn eigen dagelijkse vragen over het leven, de liefde en over de natuur. Hij probeert de natuurlijke buitenwereld het theater in te brengen, om vervolgens naar zijn hand te zetten: eigenzinnig, beeldend en muzikaal. Zo ontstaan fascinerende werelden waarin van alles kan gebeuren. Hij zegt vaak dat zijn voorstellingen "over NIETS gaan zodat er juist ALLES kan gebeuren. Samen even stil staan, vergeten dat de wereld draait zodat we misschien samen even kunnen verdwijnen van dit alles, het dagelijkse leven."
 
Lees hier meer over Elias

Intussen op de vloer

MARIJN GRAVEN  "Afgelopen februari heb ik drie weken gewerkt met mijn team aan de volgende fase van A MA ZON EN een erotisch rouwritueel. Aangezien Festival Cement opnieuw is afgelast, ligt dat nu stil tot het moment dat er daadwerkelijk uitzicht is op spelen en delen met publiek op locatie, in de parkeergarage Sint Jan in 's-Hertogenbosch." Marijn maakte deze winter daarnaast bij Het Zuidelijk Toneel een VR-versie van Lo Lie Taa, haar voorstelling over een prepuber die zijn seksualiteit ontdekt, welke op Cement 2019 in première ging. Lees het interview in Het Parool. 

Foto Simone Michielsen.

ELENI PLOUMI werkte met haar co-performers hard aan een nieuw groepswerk rondom vrouw en vloek kAtArA. Bij beeldend kunstinitiatief PARK in Tilburg kon zij in maart in alle rust en geïnspireerd door de ruimte en de daarin aanwezige werken de start maken van een nieuwe solo: Lora. "De vormen en textuur van de kunstwerken fungeerden als kompas voor mijn fysieke beweging, waardoor ik de menselijke emoties en gemoedstoestanden die uit deze pure bewegingen voortkwamen, kon omarmen." Lees het interview met Eleni op de website van Talenthub Brabant.

BRAM VAN DER HELDEN  "Jeroen Offerman en ik werken aan het project Gat in de Ruimte in een bouwhal in 's-Hertogenbosch. We zoeken tijdens het maken van de installatie en het contact met de wijk naar wat wél mogelijk is in deze tijd. In de installatie zoeken we met minimale middelen naar het begin van de verbeelding. In het proces zoeken we naar hoe het werk kan bestaan wanneer we ons publiek niet kunnen uitnodigen. We trekken met een groot object uit de installatie de wijk in, de vraag wat er in de doos zit, gonst rond in de buurt. Vanuit alle kanten komen nu mensen op ons af die hulp aanbieden, zo hebben we gisteren op een vlot gevaren dat mogelijk een rol gaat spelen in de afscheidsperformance voor onze directe collega’s." 

Foto Marcel de Buck.

Vooruitblik voorjaar & zomer

Het rondreizende Moving Futures Festival vindt dit jaar geheel online plaats van do 22 t/m do 29 april. DansBrabant presenteert er DIY-dans van PLAN-uitstromers The100Hands en Makershuismaker Judith Clijsters, een live stream van Annemijn Rijk en een intieme audio voorstelling van Karel Tuytschaever. Laat je verrassen door de betrokken, brutale en barrière-doorbrekende dansmakers en performers van nu. 

Festival Cement ging vorig jaar al online, helaas kon ook de editie van dit jaar niet plaatsvinden in maart. Juist in deze onzekere corona-tijd, stond haar ambitie om jonge makers een plek te bieden om werk te ontwikkelen en het daarna live te presenteren aan publiek, fier overeind. Daarom schuift Cement door naar de zomer. Onder de noemer Expeditie Cement toont het festival haar voorstellingen in verschillende steden in Noord-Brabant, in samenwerking met verschillende partners. Stay tuned voor meer info!

Theaterfestival Boulevard ‘s-Hertogenbosch bereidt zich voor op de 37e editie van het festival. Een editie waarin de organisatie nog steeds rekening houdt met voortdurende maatregelen rond het coronavirus. Om 1,5 meter afstand tussen bezoekers beter te kunnen waarborgen maakt Boulevard dit jaar een nieuw festivalhart. In het Zuiderpark in ‘s-Hertogenbosch realiseren ze een nieuwe ontmoetingsplek met een ruime opzet.

Daarnaast wijkt het festival bij de komende editie af van de traditionele 11 dagen, om ook het programma en daarmee de bezoekers meer te kunnen spreiden. Het festival vindt plaats in de periode van donderdag 5 t/m zondag 22 augustus. Het programma wordt bekend gemaakt in juni waarna de kaartverkoop start via www.festivalboulevard.nl

Foto Strijbos & Van Rijswijk, Jean Philipse.
Bekijk de PLAN agenda >>
www.plan-brabant.nl
PLAN wordt ondersteund door:
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.






This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PLAN · Sint Josephstraat 18 · ’s-Hertogenbosch, 5211 NJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp