Menu

Ze laat het publiek meeleven met imperfecte mensen

Anna Verkouteren Jansen

Anna Verkouteren Jansen(1992) is regisseur, theatermaker en schrijver. Ze studeerde in 2017 af aan de Regieopleiding van Toneelacademie Maastricht en werkte met o.a. Frascati Producties, Monty Kultuurfaktorij, Over het IJ Festival, de Tekstsmederij en Podium Bloos.

Anna’s werk gaat over de kracht van onze verbeelding. Ze houdt van kleine mensen met Grote Dromen. Ze maakt hallucinogene portretten van deze loners en underdogs, waarbij ze verschillende lagen van het bewustzijn verkent.

“Ik teken eenzame, imperfecte, twijfelende mensen op, die hunkeren naar contact en liefde, maar niet weten hoe ze bij de ander moeten komen. Ik toon deze karikaturale weirdo’s met al hun angsten en grillen met humor en genade, en laat zien hoe zij hoop vinden in hun leven. In mijn ogen wordt de hoop belichaamd door dromen en fantasie. Ik denk dat we verhalen verzinnen om met eenzaamheid en verdriet om te gaan, in een poging om al de dingen die we voelen maar niet begrijpen, behapbaar te maken. We dromen en verzinnen en proberen daarin houvast te vinden.”

Troost is een belangrijk thema in Anna’s werk. Ze wil het hebben over de duistere kanten die we in ons hebben, en dat juist luchtig en grappig maken.

“Met humor maak je zware kost behapbaar. Ik wil het publiek laten meeleven met imperfecte mensen, weggedoken in hun fantasie. Ik probeer hiermee een pleidooi te maken voor empathie en medemenselijkheid. In mijn voorstellingen creëer ik een sfeer, waarin publiek en personages allemaal hetzelfde voelen: ik probeer samen een universum op te bouwen waarin onze inner en outer space met elkaar versmelten. Hiermee geef ik aanzet tot introspectie én verbinding: inzicht en begrip van de fluïde binnenwereld die wij allemaal hebben. Ik ben ervan overtuigd dat het kijken naar een eenzame ander troost biedt én inzicht in de eigen kwetsbaarheid. Het geeft de kijker kort het gevoel, dat hij of zij niet alleen is met zijn verdriet; er zijn anderen die dit verdriet delen. Dat geeft een gevoel van samenzijn, en van troost.”

De komende jaren doet Anna tijdens haar PLAN-traject onderzoek naar audiotheater:

“Mijn werk is interdisciplinair: ik meng theater- en filmcodes met installatiekunst- poëzie- en muziekcodes, met als doel de kijker een zo intiem en immersief mogelijke ervaring te geven. Ik zet geluid, technologie en vervreemdende elementen in met het doel het publiek een magisch moment buiten de realiteit te laten beleven. Ik vraag ze de logica los te laten, met het lichaam te gaan kijken en hun verbeelding op volle toeren te laten werken. Een voorstelling is voor mij gelukt wanneer het publiek na afloop het gevoel heeft wakker te worden uit een koortsdroom.”

Anna volgt haar PLAN-traject onder de vleugels van Podium Bloos. In 2023 ontwikkelde ze haar immersieve audio-installatie Radio Sueño, die momenteel tourt door heel Nederland.
2024 is voor Anna een jaar van verdieping en onderzoek naar ‘een zintuiglijke dramaturgie’: “Van conceptie tot aan uitvoering zoek ik compleet nieuwe vormen en aanpak. Denk: inspiratiebronnen en conceptontwikkeling; technologisch (voor)onderzoek; vertelvormen en dramaturgie; revalueren van tijd-plaats-ruimte-gegeven; plaatsing van publiek”.
Dit onderzoek legt de basis voor haar volgende project, getiteld Junebug, een escapisme-western over rouw, de dood en spiritualiteit. Junebug gaat medio 2025 in première.

Voor een extra inkijkje in Anna’s wereld, blader ook even door de ANNA-GIDS
Luister hier naar De Cineville Podcast waarin Anna spreekt over de film Drive My Car en de maskers die we dragen

PLAN over Anna Verkouteren Jansen

‘De afgelopen jaren hebben we in diverse projecten, onderzoeken en producties met Anna Verkouteren Jansen samengewerkt. De stap naar PLAN volgde daar bijna organisch uit voort. Anna is een zeer eigenzinnige maker wiens werk op het snijvlak van performance, installatie, tekst, audio en film ligt, dat veelal buitenom de traditionele theatersetting opduikt. Haar eigenheid en bijzondere interdisciplinaire signatuur is zeer gebaat bij de ‘omarming’ van de diverse partners binnen PLAN. Anna verdient het dat haar werk meer ondersteuning en ruimte voor ontwikkeling krijgt, en vervolgens zichtbaarder wordt voor publiek en professionals. Zij voegt met haar werk een nieuwe ‘kleur’ toe aan het bestaande podiumkunstenveld, waarmee op andere plekken, op andere manieren en anders in communicatie, (nieuw) publiek bereikt wordt. Haar troostrijke immersieve werelden vormen een mooi contrast met de soms harde realiteit van alledag.’

Monique van Beek, directeur Podium Bloos

Reacties op het werk van Anna Verkouteren Jansen

“In PLANKTON toont ze de gelijktijdige schoonheid en zinloosheid van het menselijk bestaan. Ook onze angstwekkende nietigheid is erin terug te zien. De mens als plankton. (…) Wat Jansen laat zien is van tijd tot tijd droogkomisch; maar je kunt er ook vol verbazing naar blijven kijken.”
De Volkskrant (****) over Plankton (2018, Frascati Producties i.s.m. Hendrik Kegels)

Rusty Brown is gedurfd sober en zeer trefzeker van opzet (…) zit vol subtiele humor en is vooral zeer ontroerend, zeker als in het tweede deel Rusty (hakkelend ingesproken door Verkouteren Jansen zelf) met zichzelf wordt geconfronteerd.”
Theaterkrant over RUSTY BROWN (2021, Over het IJ Festival & Podium Bloos)

Nieuws

Anna Verkouteren Jansen sleept films, graphic novels en troost het theater in

08 januari 2024

Als je theatermaker Anna Verkouteren Jansen vraagt naar haar werk, begint ze al gauw over films. Al haar inspiratie krijgt ze namelijk uit films, met..

Lees verder..

PLANmakers @ Theaterfestival Boulevard

10 juli 2023

Van donderdag 3 tot en met zondag 13 augustus 2023 presenteert PLANpartner Theaterfestival Boulevard weer theater, dans, muziek(theater) en kunstvormen die niet in een hokje..

Lees verder..

Drie nieuwe PLANmakers

10 februari 2023

Het nieuwe jaar brengt 3 nieuwe instromers in PLAN! Anna Verkouteren Jansen, Anthony van Gog en King Sisters kunnen de komende jaren met steun van..

Lees verder..

Agenda

Toon alles Nu 2025202420232022202120202019201820172016201520142013 PLAN
Down the Rabbit Hole
De Groene Heuvels, Ewijk
KIEM festival
Oostende (BE)