Menu

Op het grensvlak van beeldende kunst en theater concentreert Bram zich op het bezielen van levenloze objecten.

Bram van Helden

Bram van Helden (1988) is in 2011 afgestudeerd aan de Academie voor Theater in Tilburg en in 2016 aan de Master of Music-Theatre aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag/De Veenfabriek in Leiden.

Kenmerkend voor het werk van Bram is dat niet de mens maar een object of fenomeen centraal staat.
Bram geeft steeds een andere vorm aan zijn werk. Hij wisselt tussen het maken van theater, performances, installaties en exposities.
Vaak staat het op theatrale wijze leven inblazen van objecten centraal. Bijvoorbeeld in de groeiende reeks Future Zen Garden, waarin plastic organismes de performers zijn.
De Plastic organismes ontstaan in een technische zoektocht naar materiaal, mechanica en robotica. Voor dit technische proces werkt Bram samen met Thijn Kolk, alumni van de Technische Universiteit Eindhoven.

‘In de reeks Future Zen Garden roep ik een ervaring op die vergelijkbaar is met een natuurervaring. Een ervaring waar je door aandacht te geven aan dat wat er is, verwonderd kan raken. Ik vind het een spannend gegeven om deze ervaring met materiaal op te roepen dat juist zo ver van de natuur afstaat. Zo ontstaat er een wereld die soms post-humanistisch en dan weer aanlokkelijk aandoet. Ik ben gefascineerd door deze paradoxale beleving. De serie Future Zen Garden is dan ook nog altijd groeiende.’

Bram zoekt gericht interdisciplinaire samenwerkingen op. Zoals de samenwerking met muziektheater-maker Karlijn Hamer. Samen ontwikkelde ze bij Het Laagland de 1+ voorstelling Woosh!, die in 2020 door Nederland en België tourt. Met kunstenaarsgroep Zuiderlink veranderde hij eind 2019 een woonhuis tot museum. Met beeldend kunstenaar Jeroen Offerman werkte hij begin 2020 aan de performance Niets Krijgt Ruimte die door het coronavirus niet in première kon gaan tijdens Festival Cement 2020.
In de zomer van 2020 creëert hij samen met Theater De Nieuwe Vorst I open at the close. Een overgangservaring tussen lege en volle zaal.
De verhuisdoos die Bram en Jeroen voor Niet krijgt ruimte maakten, werd in februari 2021 weer tevoorschijn gehaald en in voorbereiding op Festival Cement verhuisd naar de Grasso fabriek in Den Bosch, om te kijken of er nog wat uit te halen viel.

In 2022 neemt Bram in Bram vindt Ruimte het publiek mee naar een plek van rust en aandacht. Naar een verbeelde kamer uit Japan, waar hij graag zou willen zijn en soms voor heel even is. Naar een kamer die zichzelf opbouwt en waarin je kan verdwijnen. De voorstelling probeert stap voor stap een beeld waar te maken en dit moment vast te houden. Ondertussen laten de klanken van geluidskunstenaar Mathijs Leeuwis je schipperen tussen de realiteit van de theaterzaal en de droom van een ruimte. Bram vindt Ruimte gaat in première in maart tijdens Festival Cement: Het Fundament.

De afgelopen jaren was het werk van Bram o.a. te zien op Theaterfestival Boulevard, Festival Cement, Dutch Design Week, Over het IJ festival, Festival Twee Turven Hoog en Theaterfestival De Parade.

De komende jaren heeft Bram als doel een stevige bodem te creëren voor zijn makerschap in zowel de theater als beeldende kunstsector. Hij wil vanuit de plastic organismes de stap naar de museumwereld zetten. Tegelijkertijd wil hij bestaande samenwerkingen verdiepen en nieuwe samenwerkingen aangaan, om op een onderzoekende manier theater en performances te maken.

PLAN over Bram van Helden

“Ik had het soort rustige ervaring dat je ook in de natuur kunt hebben. Je kijkt en verwondert je over alles wat ook nog leeft naast en rondom jou. Het relativeert, laat je oordeelloos kijken, werkt louterend en was bij tijd en wijle ook heel grappig. Het liet me als toeschouwer geheel samenvallen met het moment zonder bijgedachten. Een kinderlijke verwondering over al wat ‘leeft’. De combinatie van een natuurervaring met materiaal dat tegelijk misschien wel het meest onnatuurlijke is dat je je kunt voorstellen dwingt bewondering af. Magisch.”

Leonie Clement, artistiek leider Festival Cement

Nieuwsbrieven

De zomer van de PLANmakers

06 juli 2020

Lees de nieuwsbrief van PLAN, met als gastredacteur Bram van Helden.

Lees verder..

Nieuws

PLANmakers @ Festival Cement 2024

13 februari 2024

Van 15 t/m 23 maart trakteert PLANpartner Festival Cement weer op een negendaags festival vol spannende voorstellingen. Zo’n 20 jonge makers uit Nederland en Vlaanderen..

Lees verder..

Manu van Kersbergen in gesprek met Bram van Helden

04 april 2023

Aan het einde van zijn traject bij PLAN, sprak maker Bram van Helden met Manu van Kersbergen. Onder een Aziatisch ogende pagode in Tilburg hadden..

Lees verder..

PLANmakers te zien tijdens Expeditie Cement

25 maart 2021

Festival Cement, dat plaats zou vinden tussen 19 en 27 maart, had werk van verschillende PLANmakers  in de selectie staan (Bram van Helden, Evangelos Biskas..

Lees verder..

PLANmaker Bram van Helden beantwoordt al onze vragen

01 juli 2020

Nét voor de première van I open at the close, 11 juli in De Nieuwe Vorst in Tilburg, vond Bram van Helden nog tijd om..

Lees verder..

Zomersessies vol lokaal talent bij Makershuis Tilburg

01 juli 2020

Met veel plezier brengt Makershuis Tilburg in De Nieuwe Vorst deze zomer zes avonden met live performances van lokale makers. Theater en nagesprekken met een..

Lees verder..

Agenda

Toon alles Nu 2025202420232022202120202019201820172016201520142013 PLAN