Menu
Sabine Molenaar PLAN Maker

Sabine Molenaar speelt met het element ‘transformatie’: transformaties van beelden, maar ook veranderingen van gemoedstoestand, energie en extreem fysieke vormen.

Sabine Molenaar

Sabine Molenaar (1985, Nederland) verliet in 2007 de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten  met het diploma Moderne Theater en Dans. Na enkele voorstellingen met Ann van den Broek en het  Nederlandse dansgezelschap Instant Collective, verhuisde ze naar Brussel. Ze toerde vanuit de Belgische hoofdstad internationaal met het dansgezelschap Peeping Tom met de voorstelling 32 rue Vandenbranden.

In 2013 richtte Sabine Molenaar haar gezelschap Sandman op. Haar eerste dans solo That’s it, een “choreografie tussen realiteit, droom en nachtmerrie”, viel direct in de prijzen (eerste prijs op ACT Festival, Bilbao (SP) en Strafst Vrouwelijk Talent op festival Theater Aan Zee, Oostende (BE). Sabine verbeeldt in haar werk eerder een state of mind dan afgeronde personages. Ze vertaalt de diverse gemoedstoestanden in extreem fysieke bewegingen. Er is geen lineair verhaal te ontdekken, er is geen ruimte voor logica. Alles vertrekt vanuit een intuïtieve manier van associëren, waarbij ook tijd en ruimte worden vervormd.

Touch Me, in 2015 in première op Festival Cement, toont Sabine in een keten van metamorfoses. Vervolgens ging in 2017 Almost Alive van Sabine in première. In haar derde solo, bevraagt ze wat er gebeurt als je je totaal afsluit voor de turbulentie van de buitenwereld en een tijd- en grenzeloze binnenwereld betreedt. In oktober 2017 won Sabine de BNG Bank Dansprijs met het al genoemde That’s It, die in 2013 tijdens Festival Cement in première ging.

Sabine Molenaar werd van 2014 tot en met 2017 ondersteund door PLAN. Na PLAN maakte ze in 2019 de voorstelling TRANSMUTE, waarin Sabine samen met haar vier wonderlijke performers de werkelijkheid construeert die wij ervaren. In november 2019 ging ook UN-retained in première, een poëtisch beeldverhaal dat Sabine maakt samen met Gertjan Biasino en Jochem Baelus. Een even imposante als ingetogen videomapping-installatie op de gevels in Eindhoven tijdens lichtfestival GLOW. Sabine werkt vanuit haar gezelschap Sandman in een meerjarig samenwerkingsverband met DansBrabant en toert verder door Nederland, België & beyond met TRANSMUTE en UN-retained.

PLAN over Sabine Molenaar

“Haar associatieve verbeeldingswereld slaat meteen aan bij de kijker die zich moeiteloos overlevert aan haar bizarre reeksen bewegingen en transformaties. Het is haar fysieke en emotionele concentratie die je meeneemt in een maalstroom van beklijvende, beeldende scènes.”

Heleen Volman, voormalig artistiek leider van DansBrabant over Sabine

Reacties op het werk van Sabine Molenaar

“Sabine Molenaar slaat met That’s it het publiek met verstomming. (…) Haar lichaam is een speelbal van krachten die het verwringen, vervormen, uitputten, plooien. Molenaar brengt schoonheid en waanzin bijeen op een manier die fascineert en doet huiveren tegelijk.”

(Evelyne Coussens in De Morgen)

Nieuws

De 37e editie van Theaterfestival Boulevard

25 juni 2021

Maak je klaar voor de 37e editie van Theaterfestival Boulevard! Een editie waarbij we elkaar (eindelijk) weer ontmoeten. Zij het op veilige afstand. Met ondermeer..

Lees verder..

PLANmakers mee met Expeditie Cement

25 juni 2021

Het gaat gebeuren! Onder de noemer Expeditie Cement brengt Festival Cement in juli en augustus op uitnodiging van en in samenwerking met enkele zeer gastvrije..

Lees verder..

PLANmakers te zien tijdens Expeditie Cement

25 maart 2021

Festival Cement, dat plaats zou vinden tussen 19 en 27 maart, had werk van verschillende PLANmakers  in de selectie staan (Bram van Helden, Evangelos Biskas..

Lees verder..

Sabine Molenaar wint BNG Bank Dansprijs

09 oktober 2017

Op zaterdag 7 oktober 2017 is in Maastricht voor de vierde keer de BNG Bank Dansprijs uitgereikt. Net als het voorgaande jaar gaat de prijs..

Lees verder..

Agenda

Toon alles Nu 2025202420232022202120202019201820172016201520142013 PLAN