Menu

PLANmakers TeaTime Company beantwoorden al onze vragen

05 oktober 2020

TeaTime Company, het collectief van makers Bavo De Smedt, Hannah Rogerson en Pieter Visser staat op 20 en 22 oktober op Festival Circolo The Alternative met de try-out van hun voorstelling A Matter of Time. We stelden deze PLANmakers wat vragen.

Jullie zijn, als drie individuele makers, gespecialiseerd in drie verschillende disciplines: Chinese paal, dans en jongleren. Hoe vinden jullie elkaar en wat brengt jullie samen?
‘Hoe het lichaam beweegt en wat het vertelt met die bewegingen was al de kern van elk van onze individuele uitvoeringen, voordat we elkaar ontmoetten. We zijn ook geïnteresseerd in karakterontwikkeling en de relatie van het publiek tot deze karakters. We voelden dat dit alleen maar werd versterkt doordat we met zijn drieën samenkwamen. We hebben nu hele nieuwe bewegingswerelden te verkennen en de onderlinge relaties vormen weer nieuwe spanningsbogen.’
‘We mengen onze disciplines volledig in ons werk, zodat niemand dé jongleur, dé paalartiest of dé danser is. We willen dat al onze bewegingen sterk met elkaar verweven zijn, zodat we afhankelijk zijn van elkaar en een geheel vormen. Als één persoon uit het stuk gaat, valt het hele ding uit elkaar. Wij zijn allemaal ook erg geïnteresseerd in onderzoek in termen van nieuw materiaal, nieuwe medewerkers en nieuwe manieren van bewegen. We zijn constant aan het leren en groeien als trio en dat brengt ons steeds dichter bij elkaar.’

Jullie nieuwste werk A Matter of Time gaat onder andere over evenwicht op de dunne lijn tussen succes en mislukking. Wanneer is iets een succes en wanneer is het een mislukking? Werkt de truc altijd, kan iets nog goed zijn als een truc niet werkt?
‘Omdat we in het stuk jongleren, is er een bepaald traditioneel gevoel van mislukking; de bal valt. Pieter, onze jongleur, gelooft echter dat elke vallende bal een klein cadeautje is. Hij ziet een val als een kans om te leren of een kans om iets nieuws te creëren.
We denken absoluut niet aan ons werk in termen van trucs. Er zijn misschien spelletjes of doelen die al dan niet kunnen worden bereikt, maar we proberen woorden als “truc” te vermijden. Het wekt de indruk dat het ene moment belangrijker is dan het andere, terwijl wij juist geïnteresseerd zijn in trajecten en samenhang waardoor elke beweging gevolgen heeft.

Uit de titel A Matter of Time spreekt dat het stuk veel met de tijd speelt. Een bal gaat de lucht in en gedraagt zich bijna als een eierwekker, terwijl er onder de bal allerlei bewegingen plaatsvinden. Er is een sterk gevoel van ophanden zijnde mislukking en elke verkeerde beweging zal de zwaartekracht zijn werk laten doen. De bal laten vallen is geen mislukking, maar een kans om ons gehoor te verbeteren, de beweging beter te begrijpen en de timing precies goed te krijgen.’

Hoe drinken jullie je thee?
Pieter drinkt zijn thee gloeiend heet, Bavo laat het zakje er heel lang in hangen en Hannah houdt van haar Irish Tea; eerst het kokende water, dan het zakje, dan melk en een koekje erbij. Het belangrijkste is dat we hem samen drinken en er veel bij kletsen.