Copy
View this email in your browser

 PLAN popt overal op dit vroege voorjaar

De PLANmakers poppen dit vroege voorjaar overal op: dwars door het beton heen, tussen concerten door, in zalen en in intergalactische eieren. Lees/bekijk er alles over in deze verse nieuwsbrief en ga ze zien.

 3 nieuwe PLANmakers 

Van links naar rechts (nee, dit is geen carnavalslied, dat hebben we gehad, dit gaat over bovenstaande foto en volgorde): Arjuna Vermeulen, Alesya Dobysh en Maxime Dreesen zijn vanaf 1 januari ingestroomd in PLAN en  kunnen de komende jaren met steun van het netwerk hun talenten verder ontwikkelen. Heel kort iets over de makers, ga naar de PLANsite voor de volledige voorstelronde:

Arjuna Vermeulen begon met dansen in 2002, waarna Breaking uitgroeide tot een manier van leven. In 2020 danste Arjuna bij Theaterfestival Boulevard in Traces van maker Shailesh Bahoran. Hier ontdekte hij zijn aanleg voor andere dansstijlen, zijn creatieve inzicht en zijn expressieve persoonlijkheid. Na jarenlang als autodidact in de breakdance scene actief te zijn geweest, zette Arjuna zijn zinnen op het theater.

Alesya Dobysh komt uit de (Russische) straat-en club scene, waar ze de liefde voor house dance ontwikkelde – een clubstijl die de nadruk legt op gearticuleerd beenwerk en heavy flow. Ze won prijzen bij internationale battle events als Juste Debout (Parijs) en Summer Dance Forever (Amsterdam). Met haar bewegingstaal brengt Alesya haar voetwerk tot abstracties als ritme, pulsatie, stilte of lichaamsgeluiden.

Maxime Dreesen is theaterregisseur en performer. Het werk van Maxime behandelt thema’s zoals seksualiteit, plezier, gender, falen en queer activisme. Vanuit (semi-)autobiografische bronnen streeft Maxime vervolgens naar een universeel, activistisch en politiek effect.


Fotografen: Arjuna door Len van der Pol, Alesya door Kate Lock, Maxime door Lennert Madou. 

Lees meer over de 3 nieuwe PLANmakers

Anna Verkouteren Jansen
sleept films, graphic novels en troost het theater in

PLANmaker Anna Verkouteren Jansen stoort zich aan toneelregels. Als een voorstelling begint en het publiek binnendruppelt, komt het weleens voor dat een acteur al op het podium staat. ‘Die is dan heel overdreven aan het leven’, zegt Verkouteren Jansen. Maar dat we allemaal weten dat het gespeeld is en we in een theater zijn, verbreekt haar verbeelding. Liever wil ze even helemaal in een andere wereld meegezogen worden, zozeer dat ze vergeet dat ze naar een verhaal aan het kijken is.

Dat lukt beter met films dan met theater vindt ze. En daarom maakt ze, zoals ze het zelf omschrijft, films voor theater, met werelden die tussen de fantasie en realiteit in liggen. ‘Droomwerelden waarmee ik het publiek kan bezweren en even in een fantasie kan laten leven.’

Efteling voor volwassenen, noemt ze dat. ‘Alsof je in de Villa Volta zit, waar van alles gebeurt om jouw realiteitsbesef te ontwrichten.’ 

Lees hier het volledige interview van cultuurjournallst Mina Etemad met Anna Verkouteren Jansen. 


Anna werkt momenteel aan haar nieuwe voorstelling Junebug en toert door het land met haar installatie Radio Suêno, eerstvolgend te zien op Motel Mozaïque van 18 t/m 20 april in RotterdamRadio Sueño is een eivormige intergalactische radiostudio, waarin DJ Marisol haar plaatjes draait en als therapeut de festivalbezoekers ontvangt.

Foto: PLAN-portret Anna Verkouteren Jansen, copyright PLAN-Bas de Brouwer.  

Lees het interview met Anna Verkouteren Jansen

De DIY-dans van Eleni Ploumi

'Ik wil graag dat mijn werk, mijn proces en mijn optreden zo oprecht mogelijk zijn. Ik begin bij nul als ik het maakproces start. Ik zeg: "Ik heb niet per se een dansvloer nodig. Ik heb gewoon een ruimte nodig. Laat het beton zijn, warm genoeg." 

Van 2020 tot en met 2022 werd performer en choreograaf Eleni Ploumi ondersteund door PLAN. Manu van Kersbergen spreekt met Eleni over haar DIY-maakpraktijk, over (niet) volgens de klok leven en over de ultieme kick van performen in een metal café tussen twee punkconcerten door.


Eleni is momenteel haar nieuwste voorstelling Misslightenment aan het afmaken, een werk over de overschaduwing van vrouwenverhalen en -lichamen door de mannelijke blik.

Bekijk het videoportret

PLANmakers @ Festival Cement 2024

Van 15 t/m 23 maart trakteert PLANpartner Festival Cement weer op een negendaags festival vol spannende voorstellingen. Zo’n 20 jonge makers uit Nederland en Vlaanderen tonen op allerlei plekken in 's-Hertogenbosch hun werk aan een nieuwsgierig publiek. Zoals elk jaar, is er ook weer veel ruimte voor (oud) PLANmakers. Zin om nieuw werk te ontdekken? We zien je graag in 's-Hertogenbosch!

20 maart t/m 22 maart
Bram van Helden / Stichting Stilstaan
Tijd van de dingen

21 maart
Piet Van Dycke / Circumstances
Glorious Bodies

16 maart t/m 19 maart
King Sisters
Close To Harmony

15 maart t/m 18 maart
Plankton
Er rent een berg voorbij

22 maart t/m 23 maart
Simon Bus
Three Studies (for a self-portrait)

22 maart t/m 23 maart
Timo Tembuyser
Missa Mama Nova


Foto: Er rent een berg voorbij door Plankton, copyright Lonneke van der Palen.

Bekijk de festivalsite voor het volledige Cement-programma & tickets

Het luisterend oor van de nieuwe PLAN coördinator

Vanaf 1 januari 2024 is Sander Jongen de nieuwe PLAN coördinator. Hij volgt daarmee de gewaardeerde Patrice Matthee op die afgelopen najaar als programmamanager educatie in de Bibliotheek Schiedam aan de slag ging. Met veel plezier biedt Sander een luisterend oor, om zo samen met de betrokken partners het talent van PLAN te laten groeien.

Sinds Sander Jongen coördinator is geworden bij PLAN, gaat hij veel bewuster naar het theater. Laatst zag hij Euhm… in vijf bedrijven van PLANmaker Elias De Bruyne. Jongen: ‘Het was een beetje een absurdistisch stuk, waarin hij naar het eind toe een soort van droste-effect maakte. Dat was een mooie twist. Als een voorstelling mij op het verkeerde been zet en ik verrast of verwonderd ben, vind ik dat zeker een kwaliteit.’

Wil je kennis maken met Sander? Lees hier het interview dat Mina Etemad met hem had.

Fris begonnen kon Sander zich meteen op de meerjarenaanvraag storten voor het kunstenplan 2025-2028. Lees hier meer over de huidige landelijke en provinciale ondersteuning voor PLAN en andere TalentHubs. 

Lees het interview met Sander Jongen

Meer in de categorie kom-uit-je-winterslaap


Piet Van Dycke/Circumstances - EXIT
6 maart - Theater De Nieuwe Vorst, Tilburg
24 maart - Stadsschouwburg Nijmegen
21 & 22 mei - TAK Theater, Liechtenstein (DE)

Broedplaats Eindhoven/United Cowboys - Seasoning Spring
15 & 16 maart - United Cowboys Art House, Eindhoven

Sonja van Ojen-P/ankton - Het Donker

7 april - Jeugdtheater De Krakeling, Amsterdam
21 april - Theater Walhalla, Rotterdam

12 mei - Parktheater Eindhoven

King Sisters - Close To Harmony
10 april - Theater De Nieuwe Vorst, Tilburg

11 april - Podium Bloos, Breda
2 mei - Het Nationale Theater, Zaal 3, Den Haag

Anthony van Gog - Crowdkill
19 april - Moving Futures Festival, Theater a/d Rijn, Arnhem
26 april - Moving Futures Festival, Rotterdam

25 mei - Theater Bellevue, Amsterdam


Timo Tembuyser - MISSA MAMA NOVA
22 & 23 april - De Brakke Grond, Amsterdam
10 mei - Theater Rotterdam

31 mei - Dag in de Branding, Het Nationale Theater, Den Haag


 

Bekijk alle voorstellingen en data in de PLAN-agenda
www.plan-brabant.nl

PLAN wordt ondersteund door:
Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.






This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
PLAN · Sint Josephstraat 18 · ’s-Hertogenbosch, 5211 NJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp