Menu

"Via queerness wil ik het publiek tonen dat deze wereld niet genoeg is"

Maxime Dreesen

Maxime Dreesen (Antwerpen, 1996) is theaterregisseur en performer. In juni 2019 studeerde die af als regisseur aan de Toneelacademie Maastricht. Het werk van Maxime behandelt thema’s zoals seksualiteit, plezier, gender, falen en queer activisme. Vanuit (semi-)autobiografische bronnen streeft Maxime vervolgens naar een universeel, activistisch en politiek effect. Via het alter ego, Tabooboo, bevrijdt Maxime het publiek van individuele schaamte en zoekt die naar hoe een queer toekomst collectief, bevrijdend en speels kan zijn. Diens praktijk wisselt af tussen solowerk, regie van (non-)professionals en het organiseren van feesten, salon sessies en workshops.

In 2021 creëerde Maxime samen met jongeren met een diverse achtergrond de protest performance Youth For Sex. Drie maanden lang gingen 16 tot 21 jarigen onder Maximes leiding met elkaar in debat over seksuele emancipatie, bedachten ze performances, protest songs, manifesten en alter ego’s. Ze verenigden zich om te strijden voor vrijheid en gelijkwaardigheid binnen seksualiteit en gender. In het najaar van 2021 organiseerde Maxime drie Salon Seks Sessies, waarin het publiek werd meegenomen op verkenning langs alternatieve paden van wat seksualiteit kan zijn. In de deelmomenten van het onderzoek liet Maxime zich bijstaan door (inter-)nationale denkers en kunstenaars. In 2021 resideerde Maxime bij Makershuis Tilburg en in de Bossche Broedplaats van PLAN. In 2022 maakte Tabooboo de solo-performance Countersex Education, die de grenzen opzoekt van musical en alternatieve sekseducatie om samen met het publiek tot een orgastische climax te komen. Deze performance was te zien in 2022 bij De Nieuwe Vorst, Theaterfestival Boulevard en in 2023 bij Festival Cement. In 2023 organiseerde Maxime bij Cement het feest BLUSH BLUSH en organiseerde die in De Studio Collective Ateliers over cruising en queer-future-thinking ter voorbereiding op een nieuwe creatie.

Maxime: “Mijn werk schetst blauwdrukken van een toekomst en lgbtqia+ verhalen die ik zelf als opgroeiend persoon graag had willen zien. Ik verdiep mij in queer theorie van o.a. Paul B. Preciado, Jack Halberstam, José Esteban Muños op zoek naar inclusieve voorbeelden, denkwijzen en bevrijding. Via queerness wil ik het publiek tonen dat deze wereld niet genoeg is, dat er iets ontbreekt. Dat er een inclusievere, schaamteloze wereld schuilt in de toekomst, een utopie waar ik samen met het publiek naar op zoek wil gaan. (…) We zijn getraind in seksuele eentaligheid, maar kunnen meertalig worden.”

 

 

PLAN over Maxime Dreesen

‘Maxime is voorgedragen omdat die een eigenzinnig en belangrijk verhaal te vertellen heeft dat van waarde is voor ons allemaal. Maxime wil de binaire taal van seksualiteit met humor en lichtheid omvormen naar een fluïde taal waarin voor iedereen, hetero of queer, iets te leren en te ontdekken valt. De Nieuwe Vorst is ervan overtuigd dat dit precies is wat de wereld nu nodig heeft en we zijn dan ook blij en trots dat we de komende jaren met Maxime blij op de barricades mogen staan.’

Joanne Mensert, artistiek leider De Nieuwe Vorst

Reacties op het werk van Maxime Dreesen

Countersex Education is eerst en vooral een persoonlijk statement in theatrale vorm. Als persoonlijk statement kun je als publiek individueel bepalen in hoeverre je met het betoog mee wilt gaan, en dat is de kracht ervan. De performer toont vooral wat de omarming van een queer lifestyle met hen doet en raadt eenieder aan eenzelfde pad af te leggen. Dat gebeurt op een open en uitnodigende manier.”
Javier López Piñón, 6 april 2022

“Zoals Miley Cyrus naakt op haar sloopkogel, zo zou Maxime Dreesen graag te werk gaan. Hop, omver met het prestatiegerichte van seks. Hop, aan diggelen, die focus op penetratie. Hoezo, seks is vooral iets van de geslachtsdelen? En een orgasme, kun je dat ook bereiken zonder dat je je geslachtsdelen aanraakt? Wat als het allemaal vooral een kwestie van training is? Dreesen zoekt, vraagt, deelt hoe die de counterseksuele revolutie in de praktijk probeert te brengen.”
Eva Berghmans, 16 maart 2022

“‘Youth for Sex is coming / all over your face / We’re not here to attack you / It’s time to embrace / Fight like a girl / Cry like a boy / We just want a future / that we can enjoy.‘ De jongeren stampen weer, nu op hun strijdlied met catchy refrein. Ze stellen strijdbaar hun eisen, ze zijn een vuurwerkpakket van dadendrang en drift, ze hebben aanstekelijk lol en plezier met elkaar, en dat maakt deze performance tot een prikkelende afsluiter.”
– Recensie Theaterkrant, Wendy Lubberding, 25 november 2021

Nieuws

Drie nieuwe PLANmakers ingestroomd

21 februari 2024

Goed nieuws: drie kersverse PLANmakers zijn sinds 1 januari ingestroomd! Arjuna Vermeulen, Alesya Dobysh en Maxime Dreesen kunnen de komende jaren met steun van het..

Lees verder..

Agenda

Toon alles Nu 2025202420232022202120202019201820172016201520142013 PLAN

Tabooboo

Maxime Dreesen
De Parade
Eindhoven