Menu

PLAN grijpt naast ontwikkelplek in de BIS, ondanks positief advies

04 juni 2020

Vandaag 4 juni werd bekend dat PLAN Talentontwikkeling Brabant helaas niet wordt opgenomen als één van de 15 ontwikkelplekken in de BIS voor de periode 2021-2024. PLAN behoort tot de tien positief beoordeelde aanvragers, die de Raad voor Cultuur “met pijn in het hart heeft moeten afwijzen”, omdat er niet voldoende geld was.

PLAN is de netwerkstructuur voor talentontwikkeling bestaande uit tien Brabantse podiumkunstinstellingen die gezamenlijk nieuwe makers van theater, dans en circus meerjarig ondersteunen. Het betekent een streep door dat van waar de afgelopen 7 jaar zo zorgvuldig aan gebouwd is.

Helaas waren er maar 15 plekken binnen de BIS te vergeven. Maar liefst 69 instellingen deden een aanvraag. De Raad moest kiezen, spreiden en zorg dragen voor de pluriformiteit van disciplines. Een hels karwei. PLAN kreeg in de laatste afweging, ondanks een lovend advies, geen prioriteit.

Het dwingt bewondering af te zien hoe tien Brabantse instellingen, die samen een afspiegeling van de gehele keten vormen, de handen ineen hebben geslagen om talentontwikkeling op nieuwe leest te schoeien. Het netwerk heeft inmiddels haar waarde bewezen: de betekenis voor de talenten en voor de podiumkunsten in Brabant is groot. PLAN heeft de afgelopen jaren interessante makers laten uitstromen, die landelijk doorbreken, internationale aandacht trekken en prijzen en beurzen in ontvangst nemen. […]

PLAN is als netwerk duidelijk in een volwassen stadium beland: de ontwikkeltrajecten zijn op basis van ervaring fijngeslepen, aansluitend bij de behoefte van de makers, en uit de plannen spreekt de toegevoegde waarde van de onderlinge samenwerking. Het netwerk hanteert een redactiemodel waarin talenten gezamenlijk geselecteerd en begeleid worden. De talenten profiteren zo optimaal van de verscheidenheid aan kennis, ervaring en faciliteiten die de PLANpartners te bieden hebben. Er is daarbij volop ruimte om genres en disciplines te vermengen.”, aldus de Raad voor Cultuur in zijn advies.

Met trajecten op maat hebben tot nu toe makers als Katja Heitmann, Eva Line de Boer, Sabine Molenaar, Sanne Nouws, Michiel Deprez, Wild Vlees en The 100Hands drie jaar kunnen werken binnen PLAN. PLAN geeft groot eigenaarschap aan de maker en steunt meerjarig financieel en met een – door de maker gekozen – mentor, het hele PLAN-netwerk en de mede-PLANmakers. 

Naast het produceren van voorstellingen boden trajecten van PLAN volop kansen voor presentatie, residenties, onderzoek, verdieping en het verkennen van persoonlijk leiderschap. Het is de vraag wat daarvan overblijft met enkel provinciale middelen.

De PLANredactie gaat zich beraden op wat kan, wat realistisch en verantwoord is. Halve kansen zijn geen kansen.

Er lopen momenteel trajecten met Jija Sohn, The Ruggeds, Evangelos Biskas, Tea Time Company, Marijn Graven, Simon Bus, Shane Boers, Eleni Ploumi en Bram van Helden. Dat PLAN hen vanaf 2021 niet op dezelfde manier kan ondersteunen, is eindeloos zonde.