Menu

Nog minder ruimte voor jonge makers?

12 november 2020

‘We hebben in de podiumkunsten een springplank voor jong talent. Daar dreigt de bijl in te gaan.’ – Ivo van Hove, Internationaal Theater Amsterdam

Rob Ligthert, directeur Toneelacademie Maastricht: ‘Tweedejaars maken zich zorgen of ze het redden in de beroepspraktijk. Niet omdat ze niet goed genoeg zouden zijn. Wel omdat er straks te weinig ruimte is voor het onderzoeken van nieuwe ideëen, genres en thema’s.’ Laat mij nog maar een jaar langer studeren, hoort hij nu al.’

‘Theatermaker Jetse Batelaan (42), die zeventien jaar geleden als onervaren regisseur begon bij Gasthuis, de voorloper van Frascati Producties, en nu internationaal bejubeld wordt om zijn lef en originaliteit, vreest dat een hele generatie ertussenuit valt en vernieuwing in de kunsten daardoor stagneert, ondanks de goede bedoelingen van de minister.’

Lees hier een belangrijk artikel van de Volkskrant over hoe – onbedoeld en ongewild – twee succesvolle talentontwikkelaars vanaf 2021 hun werk niet meer kunnen doen. Door de teruglopende budgetten voor Frascati Amsterdam en PLAN Talentontwikkeling Brabant krijgen jonge makers (toch al ernstig getroffen door de COVID-19-crisis) nóg minder ruimte de komende jaren. Wij hopen voor de nieuwe generatie makers mee op een creatieve oplossing van de minister.

Foto: Jetse Batelaan, artistiek leider Theater Artemis, 1 van de PLAN-partners, copyright Phile Deprez.