Menu
Katja Heitmann PLAN Maker

Katja Heitmann plaatst op zeer eigenzinnige wijze haar vraagtekens bij de toenemende rol van (digitale) technologie in ons dagelijks leven.

Katja Heitmann

De Duitse choreografe Katja Heitmann (Hamburg, 1987) studeerde in 2012 af aan de Fontys Dansacademie in Tilburg. Ze groeide op in de dansschool van haar ouders en besloot na haar gymnasium Dans te gaan studeren. Na twee jaar maakte ze de overstap naar Choreografie en daar werd al snel duidelijk dat ze een eigen kijk op dans en theater had. Een blik die voorbij de grenzen  van de verschillende disciplines zoekt naar de invloed van alledaagse technologie op de samenleving. Heitmann vraagt zich af wat ‘beweging’ is en kan worden in onze gedigitaliseerde maatschappij.

Katja is gefascineerd door de menselijke behoefte om grip te krijgen op ‘de realiteit’. De mens creëert continu systemen om de wereld te controleren, maar die systemen nemen ons uiteindelijk vaak over. Wie (of wat) beweegt wie? Vanuit deze vraag onderzoekt ze continue nieuwe thema’s, disciplines en theatervormen. Het heeft haar de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2016 opgeleverd.

Katja maakte o.a. This is not a showSelfiefy Myself en iNcorporeality (2014), For iTernity  en iTernal Playground (2015), Siri Loves Me en Pandora’s Dropbox (2017).

Katja Heitmann werd van 2013-2016 ondersteund door PLAN. Van 2014 – 2020 werkte Katja in een meerjarig samenwerkingsverband met DansBrabant. Katja maakt vanuit haar eigen stichting This is not a show, wordt ondersteund door de Gemeente Tilburg, de Provincie Noord-Brabant en het Fonds Podiumkunsten. Katja blijft vanuit haar autonome positie in de toekomst ook graag verbindend werken met het Brabantse veld.

Vanaf 2019 bouwt Katja aan Motus Mori. Ze werkt vanuit het idee dat beweging met uitsterven wordt bedreigd. Vooral bewegingen die niet efficiënt zijn en geen directe oorzaak dienen. Katja wil een plek creëren waar we deze bedreigde menselijke motoriek kan analyseren, kan bewaren in een fysiek levend archief en deze choreografische sculpturen aan het publiek kan tonen. Daarvoor werkt ze samen met kunstfestivals en musea om een ​​reeks choreografische sculpturen te creëren. In galerijen, musea, kerken, theaters stelt ze deze uitvoeringen ter plekke tentoon. Het resultaat zijn indrukwekkende meerdaagse – multi-uur performance-exposities.

PLAN over Katja Heitmann

“Door haar intelligente en compromisloze zoektocht naar de verhouding tussen lichaam en technologie is de samenwerking met Katja Heitmann een feest van verbazing, betovering en bezinning. Katja stelt vragen, aan zichzelf en aan ons. ‘Wie beweegt wie?’ ‘Waarom doen we wat we doen?’ en ‘Wat is de rol van de kunstenaar?’ Ze geeft geen eenduidige antwoorden maar maakt ons, haar publiek, in kleurige installaties waarin het lichaam de kern van de zaak is, deelgenoot van deze vragen. Ze laat ons denken en voelen en maakt ons daarmee misschien ook wel een beetje verantwoordelijk voor hoe we ons samen als maatschappij organiseren. Katja’s werk is filosofisch en concreet tegelijkertijd, herkenbaar en gelaagd.

Minutieus onderzoekt ze welke beweging past bij haar vragen. Het zijn vaak piepjonge dansers die kunnen waar zij naar op zoek is: ongekunsteld zijn in opperste concentratie, niet acteren, niet onnodig bewegen, zonder opsmuk en zonder intenties. Door haar zoektocht naar psychologische en fysieke contexten die bijdragen aan de zeggingskracht van haar werk, komt ze vaak buiten de muren van het theater terecht. Met feilloze precisie brengt ze dans waar dans nog nooit geweest is en voegt ze uitgesproken statements toe aan onze dagelijkse omgeving, zonder ze op te dringen. Ze dwingt je niet om publiek te zijn, ze laat je bij de dingen stil staan, maar ze laat je ook de vrijheid om eraan voorbij te gaan.

Katja Heitmann is een niet alledaagse maker die zichzelf als doel stelt zo diep mogelijk door te dringen in de alledaagsheid van het menszijn. Zij is zo’n kunstenaar die je iedere samenleving gunt. Met een betrokkenheid als die van haar en met de vragen die zij stelt, blijf je wakker, kritisch en alert. Zo’n kunstenaar waarvan je weet dat we onszelf tekort doen als we haar stem zouden negeren.”

Heleen Volman, voormalig artistiek leider DansBrabant over Katja

Reacties op het werk van Katja Heitmann

“Katja balanceert op de grenzen van dans en performance-art en overschrijdt die op een verrassende en stimulerende manier. Haar werk is theatraal, direct en open. Ze nodigt ons op een overtuigende manier uit om door haar nieuwsgierige ogen te kijken. Ze toont ons een wereld vol naïeve, onhandige wezens, die worstelen met de vraag wat de betekenis van ‘leven’ is.”

Peggy Olislaegers, oud-algemeen/artistiek directeur Nederlandse Dansdagen

Nieuws

PLANmakers @ Theaterfestival Boulevard

10 juli 2023

Van donderdag 3 tot en met zondag 13 augustus 2023 presenteert PLANpartner Theaterfestival Boulevard weer theater, dans, muziek(theater) en kunstvormen die niet in een hokje..

Lees verder..

De 37e editie van Theaterfestival Boulevard

25 juni 2021

Maak je klaar voor de 37e editie van Theaterfestival Boulevard! Een editie waarbij we elkaar (eindelijk) weer ontmoeten. Zij het op veilige afstand. Met ondermeer..

Lees verder..

PLANmaker Katja Heitmann wint Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2020

07 september 2020

Choreografe Katja Heitmann won op maandag 7 september de Gieskes-Strijbis Podiumprijs, een prijs voor twee makers die een grote bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandse..

Lees verder..

Katja Heitmann: Museum Motus Mori

15 oktober 2019

Museum Motus Mori: geësthetiseerd archief van menselijke beweging Theaterkrant – Francien van der Putt “Na een residentie bij Tanzhaus NRW in Düsseldorf (Residenz im Realen..

Lees verder..

Agenda

Toon alles Nu 202420232022202120202019201820172016201520142013 PLAN