Menu
Sanne Nouws PLAN Maker

Sanne Nouws maakt theater om de kracht van spel te tonen. Ze gaat op zoek naar waar het vreemde vertrouwd wordt en het vertrouwde vreemd.

Sanne Nouws

In 2013 studeerde Sanne Nouws af aan de Regieopleiding van de Amsterdamse Theaterschool. Daarvoor studeerde ze af als theaterdocent aan de Academie voor Theater in Tilburg (2008).

Sanne Nouws verzamelde de afgelopen jaren een eigen huis om zich heen: House of Nouws. Met deze artistieke kern van generatiegenoten bestaande uit vormgevers Sanne Lips en Liesje Knobel, lichtontwerper Wilfred Loopstra, dramaturg Thomas Lamers en actrice Nina Fokker, bouwt Sanne nu aan een wild oeuvre. House of Nouws maakt bonte voorstellingen met existentiële thema’s, zwarte humor en smeuïg spel, afwisselend voor jeugd en voor volwassenen.

Voor jeugd maakte Sanne bij Theater Artemis, de Toneelmakerij en STIP theaterproducties voorstellingen die onder andere speelden op festivals als Cement, Tweetakt en als Keuze van de Krakeling op het Nederlands Theaterfestival. Met het plan voor Hendrik IV (ongeschikt voor kinderen) voor 6+ won Sanne de STIP Jeugdtheaterpitch. Haar jeugdvoorstellingen zijn feestelijk ontregelend. Ze bestaan niet zonder de reacties van kinderen in het publiek. De jonge toschouwers zitten als hooligans in het theater, betrokken en partijdig.

Voor volwassenen zoekt Sanne een zelfde soort actieve rol voor de toeschouwer. Ze werkt graag op locatie en maakte voorstellingen bij onder meer Atelier Oerol/Over het IJ, Orkater en Vis à Vis.

Sanne maakte werk onder de vleugels van PLAN van 2015 tot 2018. In die tijd maakte ze onder andere Een feest voor Boris (2016) en Hendrik  IV ongeschikt voor kinderen (2017). Het beste idee voor iedereen (2018) is de eerste voorstelling die Sanne onder de vlag van House of Nouws maakte. Na haar uitstromen bij PLAN maakte ze met House of Nouws o.a. FOMO of is dit het al, Stil of ik schiet, Een feest om te janken en Storm voor wie wakker is.

PLAN over Sanne Nouws

“Uit Sannes werk spreekt een enorme liefde voor het ambacht van het spelen. Een liefde voor TONEEL, voor doen alsof, vaak met een klassieke bron als referentie. Grootse gebaren, zich bedienend van alle theatrale uithoeken maakt ze bont en veelkleurig werk over kleine mensen met te grote problemen. Belangrijk voor Sanne is dat wij als toeschouwers deze mensen niet alleen aanschouwen, maar meevoelen, sterker nog mee verantwoordelijk zijn voor hun lot. Dit vanuit een sterk geloof in de kracht van mededogen en de kracht van de nuance als mogelijke oplossing voor wantrouwen en pessimisme. Dat optimisme spreekt ons bijzonder aan. Deze kleine mensen beziet Sanne altijd met een lichte toets en humor, zonder zich boven hen te plaatsen.

Sanne maakt graag werk voor kinderen en werkt graag op locatie. Ze is een doorwrocht denker en maker en bedient zich daarbij van een eclectische mix aan stijlen, mensen en werkwijzen.”

Leonie Clement, artistiek leider Festival Cement

Reacties op het werk van Sanne Nouws

“Rumspringa is een goed en spannend verhaal, dat je buiten stuurt met een koude rilling over je ruggengraat.”

Evelyne Coussens / Theaterkrant

““Hendrik IV, ongeschikt voor kinderen een meer dan geslaagde, vette knipoog naar alle vertrutting rondom kinderen in onze samenleving in het algemeen en die in het jeugdtheater in het bijzonder.”

Brechtje Zwaneveld / Theaterkrant

Nieuws

Videoportret: Lex Bohlmeijer in gesprek met Sanne Nouws

22 januari 2020

Na vier jaar ondersteuning in haar ontwikkeling door PLAN talentontwikkeling Brabant, stroomt Sanne Nouws in 2020 uit. Lex Bohlmeijer sprak met Sanne over vroeger, nu..

Lees verder..

Veel werk van PLAN-makers te zien tijdens Festival Cement

18 februari 2018

Van 16 t/m 24 maart vindt in ‘s-Hertogenbosch Festival Cement plaats. Vanuit het festivalhart in de Verkadefabriek ontdek je op allerlei locaties in de stad..

Lees verder..

Agenda

Toon alles Nu 202420232022202120202019201820172016201520142013 PLAN