Menu

Energiek, creatief, verrassend en gevaarlijk

The Ruggeds

Niek, Roy, Virgil en Jessy kennen elkaar al sinds hun kindertijd. Ze deden samen hun eerste salto’s in de zandbak. Vijftien jaar geleden vormden zij hun crew The Ruggeds, die in de loop der jaren uitgroeide tot negen dansers. Ze kennen elkaar door en door. Weten van elkaar wat ze kunnen en hoe ze bewegen. Ze wonnen talloze battles en klommen op tot wereldniveau. Omdat ze behoefte kregen aan nieuwe uitdagingen, verdieping en een podium om hun verhaal te vertellen, maakten ze in 2017 hun eerste theatervoorstelling Adrenaline, waarmee ze een landelijke en internationale tournee maakten.

The Ruggeds komen uit en zijn core, de underground urban scene en representeren die scene. Hun missie is de deuren naar het grote publiek en de theaterwereld open te breken voor de scene. Ze doen wat ze doen dus niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun cultuur.

Hoewel hun dansstijl geen pure break meer te noemen is, is dat altijd het uitgangspunt vanuit waar ze vertrekken. Innovatie en uniciteit zijn kernelementen in break. Iedereen kan een air flare, maar het gaat erom wat je er daarna mee doet. Dit is ook wat The Ruggeds drijft als makers. Ze zijn altijd op zoek naar hoe het anders kan. Hun voorstellingen zijn energiek, creatief, verrassend en gevaarlijk. Ze zoeken steeds de grens op van hun kunnen en tonen daarin ook kwetsbaarheid.

Alhoewel ze tot de wereldtop behoren in de battle scene en al twee landelijke tournees met hun theaterproducties hebben gemaakt, staan ze als makers nog aan het begin van hun carrière. Als autodidacten hebben ze de afgelopen jaren veel geleerd over maakprocessen en performen voor een theaterpubliek, maar willen ze die kennis nu verdiepen en nieuwe ervaringen opdoen. PLAN ondersteunt hen daarbij en biedt hen ruimte voor onderzoek en ontwikkeling, waar tijdens hun maakprocessen tot nu toe geen ruimte voor was.

Eind 2020 toerde het gezelschap met hun eerste productie, Adrenaline, door Frankrijk. De tweede voorstelling, Between Us, was tussen oktober en december 2020 te zien op verschillende plekken in Engeland en Frankrijk. Vervolgens werkten The Ruggeds aan DECYPHER, waarvan de première gepland is in februari 2021, gevolgd door een grote toer door Nederland.

PLAN over The Ruggeds

“Hoewel hun dansstijl geen pure break meer te noemen is, is dat altijd het uitgangspunt vanuit waar ze vertrekken. Ze maken toegankelijk werk, dat leuk is om naar te kijken, waarbij ze vaak werken vanuit actie-reactie. Hun voorstellingen zijn energiek, creatief, verrassend en gevaarlijk. Ze zoeken steeds de grens op van hun kunnen en tonen daarin ook kwetsbaarheid. Het publiek mag zien dat ze vallen of moe zijn, maar de choreografie moet on point zijn. Ze nemen echter niet alleen fysieke risico’s, maar ook bijvoorbeeld door spel en humor in hun voorstellingen te brengen. Ook zit er altijd een bepaalde mate van spontaniteit in en zijn hun voorstellingen combinaties van choreografie en improvisatie, ze dansen zowel op telling als op timing. Ze kunnen altijd tot in bepaalde hoogte risico nemen in de voorstelling, wat het voor hen iedere avond fris houdt. Hun werk is herkenbaar aan de grote mate van muzikaliteit.

Innovatie en uniciteit zijn kernelementen in break. Iedereen kan een air flare, maar het gaat erom wat je er daarna mee doet. Dit is ook wat The Ruggeds drijft als makers. Ze zijn altijd op zoek naar hoe het anders kan. Ze zullen geen succesnummers herhalen, want willen zichzelf en elkaar altijd uitdagen. Waar anderen hun artistieke signatuur vinden en vervolgens verdiepen, zullen The Ruggeds hun signatuur altijd blijven ontwikkelen. Theater is volgens hen de beste omgeving voor deze innovatie, omdat het theater geen grenzen kent. Grenzen die in de competitie wereld meestal wel aanwezig zijn, zeker nu de competitie meer gereguleerd zal worden in aanloop naar de Olympische Spelen van 2024. Ze voelen in theater de grootste creatieve vrijheid die ze ooit gehad hebben. Roy: “Je kunt de ervaring van het publiek steeds anders maken en die zelf sturen. Je kunt een gevoel creëren en meerdere lagen toevoegen aan je stuk.”

Op het podium stralen ze openheid en volwassenheid uit. Elementen die zijn ontstaan door hun vele reizen als battlecrew. Het ervaren van veel verschillende culturen heeft hen gevormd als mens en als crew en zorgt er mede voor dat zij niet in een hokje te plaatsen zijn. Dansen betekent vrijheid voor hen. Vrijheid om te zijn wie je bent, vrijheid om de wereld te zien.”

Iselle Claassens, programmeur Parktheater

Reacties op het werk van The Ruggeds

“De lef van The Ruggeds, in 2005 in Eindhoven opgericht, zit hem niet alleen in de hoogte van de sprongen of de virtuositeit waarmee ze hun moves uitvoeren, maar juist ook in de poging die ze hier doen een manier te vinden om het hiphop-dansidioom te mixen met heel andere vormen van dans en expressie, te bouwen aan scènes en op zoek te gaan naar een overkoepelende spanningsboog. De voorstelling barst van de goede ideeën en mooie scènes.”

Wendy Lubberding over Adrenaline op Theaterkrant.nl

Agenda

Toon alles Nu 202420232022202120202019201820172016201520142013 PLAN