Menu

Knuffelen met vreemden, zonder dat je denkt: iiiieeeewww. The100Hands krijgt het voor elkaar.

The100Hands

Sinds 2014 maakt The100Hands, o.l.v. Jasper Džuki Jelen and Mojra Vogelnik Škerlj, interactieve dansvoorstellingen op locatie en in het theater. Het fysieke vocabulaire van dit duo komt voort uit hun achtergrond in moderne dans, partnering, martial arts en architectuur. Ze ontwikkelen een fysiek, tactiel en acrobatisch dansvocabulaire dat zich sterk verhoudt tot de ruimte. Hun open en speelse houding nodigt het publiek uit onderdeel te worden van de voorstelling.

The100Hands reist langs internationale festivals, en boekte succes in België, Egypte, Zweden, Denemarken en Duitsland. 25Feet was de eerste officiële première van dit gezelschap in Nederland, welke te zien was op Festival Cement 2017. Met In the Midst of Everything stonden ze in 2018 op Theaterfestival Boulevard. Tijdens Festival Cement 2019 deed The100Hands een onderzoek naar Staan. In augustus 2019 ging op Theaterfestival Boulevard Show Me in première, een dansperformance, een oefening in zien, een reflectie op jezelf blootgeven, een spel met fictie en werkelijkheid, een talkshow waar iedereen te gast is.

Van 2017 tot en met 2020 werd The100Hands ondersteund door PLAN.  Het gezelschap werkt vanaf 2017 in een meerjarig samenwerkingsverband met DansBrabant en ontvangt de komende jaren steun van de gemeente Breda en het Fonds Podiumkunsten. Projecten die The100Hands na PLAN ontwikkelt zijn onder meer de theatrale mini-vakantie TENT& in coproductie met Theaterfestival Boulevard en het Exchange Project, waarin het gezelschap met Godelieve Spaas (lector New Economies bij Avans Hogeschool) de werelden van podiumkunsten, wetenschappelijk onderzoek en ondernemen samenbrengt.

PLAN over The100Hands

“The100Hands staan voor een nieuwe begeestering en bezieling in de dans. Vanuit een weloverwogen keus om zich op partnerwerk te baseren, werken ze met de grootst mogelijke precisie aan verfijning en verdieping van de interactiviteit in hun voorstellingen. Hun opmerkelijk informele en uitnodigend-vriendelijke toon maakt het voor de meeste mensen in het publiek totaal vanzelfsprekend om zich mee te laten voeren in hun spel van fysieke ontmoeting. Die vanzelfsprekendheid is des te opvallender omdat ze zich ontwikkelt in de context van een zorgvuldig uitgewerkte en beheerste danstaal. Het is juist de combinatie van ongedwongenheid en de schone kwaliteit van de dans die de artistieke signatuur van The100Hands kleur geeft en onderscheidend maakt.”

Heleen Volman, voormalig artistiek leider DansBrabant

Reacties op het werk van The100Hands

“Knuffelen met vreemden, zonder dat je denkt: iiiieeeewww. The100Hands krijgt het voor elkaar. In het sobere en directe spel met afstand en nabijheid dat ze spelen in 25 Feet, weten performers Jasper Džuki Jelen en Jade van den Hout hun publiek op allerlei manieren actief te krijgen. Met een beetje geluk kom je geschrokken en getroost en met nog een beetje zweet op je gezicht ook weer naar buiten.

(…)

Wat gebeurt er met je als kijker wanneer de performers echt een beroep doen op je fysieke aanwezigheid? Wanneer kijken alleen echt niet volstaat? Wanneer de intiemste ruimte met geweld wordt ingenomen? De aanpak van The100Hands laat niet alleen zien hoe verschillend wij mensen zijn. Wie stapt in de ring, wie handelt? Wie blijft kijken zonder in te grijpen? Wie trekt zich terug en neemt plaats in het donker, tegen de muur, op een veilige afstand van het geworstel op de vloer?”

Wendy Lubberding over 25Feet op Theaterkrant.nl

Nieuwsbrieven

De zomer van PLAN

25 juli 2019

“Normaal gesproken als ik naar voorstellingen ga, heb ik het gevoel dat ik naar de anderen kijk, buiten mij, naar de dingen die voor m’n..

Lees verder..

Nieuws

Afzender Boulevard

01 juli 2020

Onder de noemer ‘Afzender Boulevard’ duiken deze zomer, vooral in de tweede week van augustus, 25 voorstellingen, performances en installaties op in ‘s‑Hertogenbosch. Hun gedeelde..

Lees verder..

Zomersessies vol lokaal talent bij Makershuis Tilburg

01 juli 2020

Met veel plezier brengt Makershuis Tilburg in De Nieuwe Vorst deze zomer zes avonden met live performances van lokale makers. Theater en nagesprekken met een..

Lees verder..

Videoportret: Lex Bohlmeijer in gesprek met The100Hands

20 april 2020

Jasper Džuki Jelen & Mojra Vogelnik-Škerlj vormen samen The100Hands. 2020 is het vierde jaar waarin zij zich onder PLAN Talentontwikkeling Brabant ontwikkelen. Lex Bohlmeijer maakt..

Lees verder..

Recensie Show Me – The100Hands

15 augustus 2019

Op 9 augustus bezocht Eva van der Weerd voor Theaterkrant op Theaterfestival Boulevard de voorstelling Show Me van The100Hands. Lees hieronder de recensie. ‘Wie dacht..

Lees verder..

Agenda

Toon alles Nu 2025202420232022202120202019201820172016201520142013 PLAN