Menu

Vanuit artificiële stadse praktijken ontwikkelt Jija een verlangen naar intuïtie, dierlijkheid en buitenleven.

Jija Sohn

De Japans-Koreaanse Jija Sohn (1982, JP) studeerde toegepaste taalkunde in de VS, waarna ze besloot het roer om te gooien en zich toe te leggen op performance art. In 2015 studeerde ze af aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling (SNDO) in Amsterdam en werd als eerste choreograaf geselecteerd voor het Moving Forward residentie-traject. Het traject vormt een overbrugging van opleiding naar het professionele werkveld, waarbij de maker direct toegang heeft tot een bestaand netwerk: Moving Futures. Tijdens dit traject ontwikkelde ze de voorstelling Geisha’s Miracle (2016). Het stuk is een doordacht gelaagde verkenning van vrouwelijkheid, een spel met traditie dat de moderne tijd vol overgave omarmt.

Haar volgende project Kyabajo (maart 2018) werd een solo, waarin ze haar eigen verleden als ‘Japanse gezelschapsdame’ op de weegschaal legt van machtsverhoudingen en frustraties. Jija maakte Kyabajo bij Dansmakers Amsterdam met een bijdrage en betrokkenheid vanuit PLAN.

Mede door het Performing Gendertraject – een Europees project rondom dans, gender en activisme – dat ze vanaf zomer 2017 op uitnodiging van Theaterfestival Boulevard en DansBrabant volgde – ,  is ze de maatschappijkritische noten in haar werk beter gaan herkennen. Dat leidde ook tot waakzaamheid. Zo ontdekte ze bij zichzelf de neiging om het werken vanuit thema’s en verwachtingen zo aan te pakken dat ze haar in een mentaal en psychologisch keurslijf dwingen. Haar grootste streven echter  is om tot een puur fysiek gestuurde praktijk te komen waarin ze zich niet laat verleiden door de behoefte aan ‘snelle betekenisgeving en halve inzichten’.

Jija werkt sinds 2018 meerjarig samen met ARP-Art Research Production in Brussel en met DansBrabant via PLAN. De komende jaren rekt Jija in Lands of Concert, een serie labs en residenties, het idee van performativiteit en performatieve ruimte op. Voor de Nederlandse Dansdagen 2021 maakte ze Landing on Feathers, een  inclusieve, essayistische dansfilm over lichamelijke vrijheid, waarin we Jija zien in haar gecombineerde praktijk als choreograaf, performer en zorgverlener.

PLAN over Jija Sohn

“Als maker durft Jija te zoeken, te twijfelen, te worstelen, van koers te veranderen om uiteindelijk vierkant achter haar keuzes te staan. Vanuit artificiële stadse praktijken ontwikkelt ze een verlangen naar intuïtie, dierlijkheid en buitenleven. Vanuit de enorme concentratie waarmee kunstwerken tot stand komen, propageert ze de noodzaak om de oorsprong van creativiteit te zoeken en te delen met wie daar maar voor te porren is.”

Heleen Volman, voormalig artistiek leider DansBrabant

Reacties op het werk van Jija Sohn

‘De Kyabajo trekt haar veel te grote T-shirt uit. Ze is naakt. Van top tot teen naakt. Ze is niet breekbaar. Nog steeds niet. Ze breekt uit haar rol als lieve, kinderlijke en fragiele jonge vrouw. Ze wordt een lichaam. Een lijf. Een dier. Een beest. Ze slaat op haar buik. Haar buik kleurt rood van het harde slaan. Ze blijft slaan. Ze blijft slaan. Ze blijft staan.’

Essay van Saskia de Haas na het zien van de voorstelling Kyabajo van Jija Sohn op Theaterfestival Boulevard 2018. Saskia de Haas was eerder 1 van de deelnemers van Schrijfcursus Dans & Durf, een project voor creatieve schrijvers die nieuwe woorden durven zoeken voor dans, door Domein voor Kunstkritiek & DansBrabant (sept. 2017 – jan. 2018).

Nieuws

PLANmakers @ Theaterfestival Boulevard

10 juli 2023

Van donderdag 3 tot en met zondag 13 augustus 2023 presenteert PLANpartner Theaterfestival Boulevard weer theater, dans, muziek(theater) en kunstvormen die niet in een hokje..

Lees verder..

Manu van Kersbergen in gesprek met Jija Sohn

03 mei 2023

Choreografe Jija Sohn ontwikkelde tussen 2019 en 2021 haar werk met steun van PLAN Brabant. Aan het eind van haar traject bij PLAN sprak Manu..

Lees verder..

PLANmakers @ Theaterfestival Boulevard 2022

22 juni 2022

I can’t stop. Dat is het motto van de 38ste editie van Theaterfestival Boulevard. Tussen 4 en 14 augustus nemen makers in allerlei soorten en..

Lees verder..

Nieuwe samenwerking met De Nederlandse Dansdagen: Virtual Residenties

30 september 2021

Met veel plezier gaat PLAN een bijzondere samenwerking aan met De Nederlandse Dansdagen, Moving Futures en Korzo in het kader van het project Virtual Residencies. ..

Lees verder..

Agenda

Toon alles Nu 202420232022202120202019201820172016201520142013 PLAN