Menu
Lisah Baert PLAN Maker

Lisah Baert verbeeldt met speelse lichtheid, fantasie en humor de vanzelfsprekende zaken in ons leven.

Lisah Baert

Lisah Baert (10 augustus 1985) studeerde in 2007 af aan Fontys Academie voor Drama in Tilburg.  Sindsdien werkt ze als theatermaker/regisseur en zoekt ze naar haar eigen signatuur in het theater maken. Theater zonder een eenduidig verhaal, personages en een vierde wand, maar eerder een performance, een interdisciplinaire installatie. Lisah treedt haar publiek met open vizier tegemoet en wil in haar werk de persoonlijkheid van de performers laten zien en zich blootgeven aan de toeschouwer. Ze toont hiermee de kracht van de kwetsbaarheid.
Van 2013, na het winnen van de BLVRD PITCH, tot 2016 nam Lisah deel aan PLAN. Onder de naam Lisah maakt Roezemoes voltooide ze in die jaren haar vierluik WONEN / LEVEN / SLAPEN / ETEN. Voorstellingen waarin ze stilstond bij deze schijnbaar banale bezigheden om de bezoeker het belang en de relativering ervan te laten ervaren. Door de herkenbaarheid van de onderwerpen en de open, gastvrije houding van Lisah, voelden de kijkers zich welkom en aangesproken.

Na haar periode bij PLAN werkte Lisah o.a. aan de voorstelling I’m still standing (2018) en in 2021 maakte ze de dansfilm HERE&NOW.

PLAN over Lisah Baert

“Het speelse universum van Lisah Baert wordt bevolkt door een bonte en fantasievolle stoet van personages die samen met ons de basisspelregels van het leven bevragen. In haar voorstellingsreeks WONEN LEVEN SLAPEN ETEN hield ze telkens opnieuw een pleidooi voor het naar je hand zetten van de spelregels. Vrolijk en met een onbevangen blik leert ze ons opnieuw kijken naar alle opties en die zijn oneindig. Voor Lisah Baert zijn alle componenten van een voorstelling of belevenis even belangrijk: het spel, de vormgeving, de muziek, de inleiding, het welkomstwoord, het lijf en het hoofd.

Lisah maakt kleine nieuwe universa waarin je wordt uitgenodigd je zintuigen open te zetten. Lisahs werk is toegankelijk, vrolijk,  gastvrij en gul. Haar werk maakt ze onder de noemer: Lisah maakt Roezemoes. En dat is niet voor niets: Lisah komt geen voorstelling spelen, maar brengt een samenkomst. Als je haar de kans geeft kookt ze ook nog voor je en stopt ze je in als je gaat slapen.”

Leonie Clement, artistiek leider Festival Cement

Reacties op het werk van Lisah Baert

 “Hoewel er genoeg grapjes worden gemaakt tijdens de voorstelling, laat WONEN ook zien hoe belangrijk ‘wonen’ is en hoe vanzelfsprekend we dit vinden. Dat gewoonten en tradities je vormen tot wie je bent: een serieuze boodschap dus. Maar de komische en luchtige dialogen tussen Lonne en Lisah maken dat je aan het eind van de voorstelling de zaal met een glimlach verlaat.”

(Saskia Nelissen, deadline.nl)

“Een groots nieuw zicht op het onderwerp biedt deze jonge maker niet, maar haar voorstelling vangt een lange nacht in een lichamelijke, intuïtieve cyclus met een prachtig slot. “

(Wendy Lubberding, Theaterkrant over Slapen)

Agenda

Toon alles Nu 202420232022202120202019201820172016201520142013 PLAN