Menu
Sabine Molenaar PLAN Maker

Sabine Molenaar speelt met het element ‘transformatie’: transformaties van beelden, maar ook veranderingen van gemoedstoestand, energie en extreem fysieke vormen.

Sabine Molenaar

Sabine Molenaar (1985, Nederland) verliet in 2007 de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten  met het diploma Moderne Theater en Dans. Na enkele voorstellingen met Ann van den Broek en het  Nederlandse dansgezelschap Instant Collective, verhuisde ze naar Brussel. Ze toerde vanuit de Belgische hoofdstad internationaal met het dansgezelschap Peeping Tom met de voorstelling 32 rue Vandenbranden. In 2013 richtte Sabine Molenaar haar gezelschap Sandman op. Haar eerste dans solo That’s it, een “choreografie tussen realiteit, droom en nachtmerrie”, viel direct in de prijzen (eerste prijs op ACT Festival, Bilbao (SP) en Strafst Vrouwelijk Talent op festival Theater Aan Zee, Oostende (BE). Sabine verbeeldt in haar werk eerder een state of mind dan afgeronde personages. Ze vertaalt de diverse gemoedstoestanden in extreem fysieke bewegingen. Er is geen lineair verhaal te ontdekken, er is geen ruimte voor logica. Alles vertrekt vanuit een intuïtieve manier van associëren, waarbij ook tijd en ruimte worden vervormd.  Dat is ook te zien in haar meest recente voorstelling Touch Me, waarin ze opnieuw verschillende lagen van de realiteit laat zien en niets is wat het lijkt.
In 2017 ging Almost Alive van Sabine in première.

In oktober 2017 wint Sabine de BNG Bank Dansprijs met de voorstelling That’s It, die in 2013 tijdens Festival Cement in première ging.

PLAN over Sabine Molenaar

“Haar associatieve verbeeldingswereld slaat meteen aan bij de kijker die zich moeiteloos overlevert aan haar bizarre reeksen bewegingen en transformaties. Het is haar fysieke en emotionele concentratie die je meeneemt in een maalstroom van beklijvende, beeldende scènes.”

Heleen Volman, artistiek leider van DansBrabant over Sabine

Reacties op het werk van Sabine Molenaar

“Sabine Molenaar slaat met That’s it het publiek met verstomming. (…) Haar lichaam is een speelbal van krachten die het verwringen, vervormen, uitputten, plooien. Molenaar brengt schoonheid en waanzin bijeen op een manier die fascineert en doet huiveren tegelijk.”

(Evelyne Coussens in De Morgen)

Sabine Molenaar wint BNG Bank Dansprijs

09 oktober 2017

Op zaterdag 7 oktober 2017 is in Maastricht voor de vierde keer de BNG Bank Dansprijs uitgereikt. Net als het voorgaande jaar gaat de prijs naar drie jonge, beloftevolle choreografen. Wij zijn er trots op dat één van de choreografen de PLAN-maker Sabine Molenaar is. Zij won de prijs met haar solo That’s It, die… View Article

Lees verder..

Agenda

Toon alles Nu 2019201820172016201520142013 PLAN