Menu
imo-Tembuyser_PLAN-Brabant_foto-Bas-de-Brouwer.

'Het creëren van een langdurige familie is de motor van mijn creatieve energie'

Timo Tembuyser

Timo Tembuyser (°1991, Aalst (BE)) is performer, zanger, componist en theatermaker. Hij studeerde in juni 2019 af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie in Maastricht (Institute of Performative Arts) en schoolde zich als zanger binnen de Muziektheaterafdelingen van de conservatoria van Rotterdam (Codarts University for the Arts) en Tilburg (Fontys Academy for Fine & Performing Arts). In die gecombineerde studie begon hij met het ontwikkelen van een eigen methode voor een ensemble van stemmen; een gemeenschap die een gezamenlijke taal leert spreken; ondanks/dankzij haar verschillen. Zijn performances zijn ruimtes waarbinnen nieuwe vocale composities de dialoog sturen tussen de performers onderling, tussen de performers en het publiek, en tussen de toeschouwers onderling. De uitvoering van die composities wordt een ritueel, waarbij de intentie is om een ruimte te openen waar entertainment en healing in elkaar overlopen.

In september 2022 is Timo gestart aan de Master of Music in Tilburg (Fontys), waar hij zich tot 2024 zal verdiepen in zangtechniek.

Voor zijn theaterstudies, rondde Timo in 2014 de masteropleiding Architectuur en Stadsontwerp af aan de Universiteit Gent, waar hij de wisselwerking onderzocht tussen theater en het (groot)stedelijke leven; en onderzoek deed naar de invloed van de ruimte op wat in die ruimte plaats vindt. Het werk dat hij ontwikkelt, speelt met de vakgebieden muziek, theater en architectuur — noem het muziektheaterarchitectuur. Timo is als jonge maker verbonden aan PLAN Brabant/Festival Cement, Muziektheater Transparant Antwerpen en Productiehuis Theater Rotterdam.

In 2019 maakte Timo MISSA HOMO SACER en MEMENTUM, twee oefeningen in ‘de zingende gemeenschap’. MISSA HOMO SACER is een compositie voor een vijfstemmig vrouwenkoor en een elektrisch gitarist, die zich als groep afzetten tegen een solitaire mannenstem, die in de mis te biecht gaat. De koorinstallatie MEMENTUM zoomt volledig in op de gemeenschap en haar interne zoektocht naar harmonie. Het was een afstudeervoorstelling onder de vleugels van Festival Cement, waarin samen zingen daadwerkelijk een metafoor was voor samen leven.

Timo’a laatste voorstelling MISSA MATER SOLA (letterlijk: ‘mis over de eenzame moeder; mis over alleen de moeder’) was genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2022 op het Nederlands Theater Festival, en is momenteel op tour. Het is zijn tweede theatrale mis; na een eerste mis over de zondaar, staat in MISSA MATER SOLA de moederfiguur centraal, geflankeerd door een zeskoppig zonenkoor — zes jongen(s) op weg naar een volwassen stem.

MISSA MATER SOLA uit 2022 krijgt als MISSA MAMA NOVA een vormelijke make-over en gaat opnieuw in première tijdens Festival Cement 2024.
Daarnaast studeert Timo dit jaar af aan de Master Muziektheater bij Fontys School of Arts.

In juni 2024 gaat Timo met Hélène Vrijdag in residentie bij Theater Rotterdam voor haar solo-onderzoek naar de wilde vrouw.
In november 2024 gaan zij bij PLAN-partner De Nieuwe Vorst in residentie, om Timo’s solo-onderzoek naar de wilde man te voeren. De intentie is om dat onderzoek als tweeluik te tonen tijdens Festival Cement 2025.

Naast zijn eigen werk ontstond samen met regisseur Naomi Steijger het project Concrete Voices (www.concretevoices.com), een levenswerk waarin ze de bewoners van negen flatgebouwen in negen wereldsteden omvormen tot een groots virtueel koor. Een andere samenwerking is die met Hélène Vrijdag, waarin Timo’s onderzoek naar de zingende gemeenschap zich toespitst op het duet tussen twee stemmen en de binaire (gender-)associaties die hun ontmoeting met zich meebrengt. Daarnaast staat Timo graag in het werk van andere andere makers binnen het fluïde muziektheaterlandschap: van koorconcert naar dansopera, van musical naar geluidsinstallatie. Hij werkte afgelopen seizoenen als performer en co-creator mee aan voorstellingen van Mirjam Koen, Stany Crets, Guilherme Mioto, Marije Gubbels, Sarah Moeremans, Sanne Nouws, Nicole Beutler, Felix Kindermann, Aïda Gabriëls, Wouter Van Looy, Kasper Vandenberghe en Davy Pieters. Timo zingt ook als freelance tenor in het internationale Swara Vocal Ensemble (Brussel).

instagramfacebook / linked-in

Open rehearsal – Missa Mater Sola from Muziektheater Transparant on Vimeo.

 

PLAN over Timo Tembuyser

“Timo Tembuyser is een multitalent.

In 2014 rondde hij zijn Master Architectuur en Stadsontwerp af aan de Universiteit van Gent en vijf jaar later studeerde hij af als performer aan de Toneelacademie Maatstricht en rondde tegelijk een individueel zangtraject aan Codarts af. In zijn werk vormen ruimte (architectuur / grootstedelijkheid / samenleven), performance en muziek steeds de pijlers.

Bij Festival Cement leerden we hem kennen via zijn afstudeervoorstelling MEMENTUM, die we in 2019 produceerden. Hij maakte in een grote lege loods een “koorinstallatie” die gaat over de gemeenschap en haar zoektocht naar harmonie. 15 stemmen (zangers en en niet-zangers) vormden onder leiding van Timo een tijdelijke gemeenschap, zowel in de repetities en de voorstelling als daarbuiten, door een maand lang samen te wonen in een boerderij net buiten ‘s-Hertogenbosch.
Ik herinner me de vrede van dit imposante werk. Een werk dat mij als toeschouwer het geloof in samenleven bevestigde. In de begeleiding van dit project heb ik met bewondering gekeken naar hoe Timo een voorstellingsleider / initiator en regisseur is, en tegelijkertijd één van de stemmen en uitvoerenden van deze gemeenschap.

Op de vloer is Timo een performer die je aandacht onmiddellijk vangt: hij is statig en kwetsbaar tegelijk, hij lijkt licht te geven en zijn prachtige stem zorgt voor kippenvel. Timo combineert vaak schijnbare tegenstellingen en integreert ze in zijn werk. Klassieke koormuziek en stembevrijding, individu en gemeenschap, compositie en improvisatie, man en vrouw, het vloeibare, vormeloze zelf en het geconstrueerde, vormgegeven zelf, spiritualiteit en pornografie.

De komende jaren werkt Timo aan het verder uitbouwen van een eigen methode voor een ensemble van stemmen. Klassieke muziek, fysieke transformatie, ritualiteit en het vormgeven van de ruimte vormen hierin de ankers en onderzoekspunten.”

Leonie Clement, artistiek directeur Festival Cement

Reacties op het werk van Timo Tembuyser

‘De grote kracht van Mementum is dat de overweldigend mooie muziek, de charme van de spelers en de intelligentie van de regie samen een sterk gevoel van collectiviteit met het publiek teweeg brengen. Er spreekt een enorme liefde uit het stuk die bezit neemt van iedereen in de ruimte.’
Marijn Lems, Theaterkrant.nl


Bekijk meer:
Interview Jonge makers – Het Parool
Trailer Missa Homo Sacer
Preview La Loba
Makersportret dat Festival Cement in 2019 maakte van Timo Tembuyser

Nieuws

Timo Tembuyser over de erotiek van muziek

15 april 2024

‘Ik denk dat samen zingen misschien wel de meest activistische daad is die er is, omdat het gaat over jezelf verliezen in zekere zin. In..

Lees verder..

PLANmakers @ Festival Cement 2024

13 februari 2024

Van 15 t/m 23 maart trakteert PLANpartner Festival Cement weer op een negendaags festival vol spannende voorstellingen. Zo’n 20 jonge makers uit Nederland en Vlaanderen..

Lees verder..

Timo Tembuyser over transparantie & taboe

08 maart 2023

Een eindeloze inspiratiebron van ridicule paradoxen, zo noemt theatermaker en zanger Timo Tembuyser het christendom. Hij groeide op in Ninove, een klein stadje in de..

Lees verder..

Podcast met Timo Tembuyser en Rianne Wilbers

16 januari 2023

Aswin Baaijens maakte voor Talenthub Brabant een podcast, waarin theatermaker Timo Tembuyser (PLAN Talentontwikkeling Brabant) en zangeres Rianne Wilbers (Music Hub Brabant) met elkaar in..

Lees verder..

Timo Tembuyser genomineerd voor BNG Bank Theaterprijs

14 juni 2022

Hoe trots!  Vandaag werd bekend dat PLANmaker Timo Tembuyser met Missa Mater Sola is genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs over het seizoen 2021-2022. Missa..

Lees verder..

De 37e editie van Theaterfestival Boulevard

25 juni 2021

Maak je klaar voor de 37e editie van Theaterfestival Boulevard! Een editie waarbij we elkaar (eindelijk) weer ontmoeten. Zij het op veilige afstand. Met ondermeer..

Lees verder..

PLANmakers mee met Expeditie Cement

25 juni 2021

Het gaat gebeuren! Onder de noemer Expeditie Cement brengt Festival Cement in juli en augustus op uitnodiging van en in samenwerking met enkele zeer gastvrije..

Lees verder..

PLANmaker Timo Tembuyser zoekt stemmen

01 juni 2021

PLANmaker Timo Tembuyser zoekt voor zijn nieuwe project Missa Mater Sola, een theatrale mis op de moederfiguur, VIER STEMMEN om het koor van zonen compleet..

Lees verder..

3 nieuwe instromers

02 april 2021

Circusdans, muziektheaterarchitectuur en wereldse mime. Piet, Timo en Elias. Het zijn de namen van de 3 nieuwe, volstrekt originele makers die vanaf dit voorjaar vol..

Lees verder..

PLANmakers te zien tijdens Expeditie Cement

25 maart 2021

Festival Cement, dat plaats zou vinden tussen 19 en 27 maart, had werk van verschillende PLANmakers  in de selectie staan (Bram van Helden, Evangelos Biskas..

Lees verder..

Agenda

Toon alles Nu 2025202420232022202120202019201820172016201520142013 PLAN