Menu
Elias De Bruyne_PLAN Brabant_foto Bas de Brouwer.jpg

Samen even stil staan, vergeten dat de wereld draait zodat we misschien samen even kunnen verdwijnen van dit alles.

Elias De Bruyne

Elias De Bruyne (1988) studeerde in 2016 af aan de mime-opleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hiervoor werkte hij enkele jaren als tuinman en volgde hij een opleiding tot theatertechnicus; steeds met de gedachte om ooit zelf voorstellingen te maken en acteur te worden.

Als acteur speelde hij o.a. bij BVDS (Boogaerdt/van der Schoot), Maas Theater en Dans, en Tg Elektra. Recent speelde hij in de voorstellingen Het eind van het begin van het einde en (…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel van Theater Artemis.

Tijdens de mime-opleiding ontwikkelde hij een onontgonnen fysicaliteit en een sterke drang om zelf voorstellingen te maken. Het werk van Elias gaat vaak over zijn eigen dagelijkse vragen over het leven, de liefde en over de natuur. Hij probeert de natuurlijke buitenwereld het theater in te brengen, om vervolgens naar zijn hand te zetten: eigenzinnig, beeldend en muzikaal. Zo ontstaan fascinerende werelden waarin van alles kan gebeuren. Hij zegt vaak dat zijn voorstellingen “over NIETS gaan zodat er juist ALLES kan gebeuren. Samen even stil staan, vergeten dat de wereld draait zodat we misschien samen even kunnen verdwijnen van dit alles, het dagelijkse leven.”

Zijn voorstellingen Beats of Love en Er moest maar eens een dinosauriër voorbijkomen maakte hij voor Het Nationale Theater en waren een succes op Theaterfestival De Parade.

Zijn eerste voorstelling Wat als dit alles is? binnen het PLAN-traject ging 17 augustus 2021 op Theaterfestival Boulevard in première en werd lovend ontvangen.  In het najaar 2022 speelde er nog een kleine tournee van deze voorstelling in Nederland en België.

De voorstelling met misschien wel de langste opkomst ooit speelde op Oerol, Over het IJ Festival en op Theaterfestival Boulevard in 2022. En werd afgelopen zomer genomineerd voor de VSCD Mime/Performance prijs als een van de beste mime voorstellingen van 2023.

Sinds 2022 brengt Elias Mark Recensies. Deze commerciële recensent kun je mailen of bellen om je alledaagse activiteiten te laten recenseren. Zit je in de zoveelste vergadering van de week en ben je benieuwd wat er nu echt gebeurt? Of heb je een etentje met vrienden gepland en wil je dit laten recenseren?
Bel of Mail Mark Recensies: https://markrecensies.nl of info@markrecensies.nl
Mark Recensies komt langs en recenseert je activiteit.

Euhm… in vijf bedrijven, de derde en laatste voorstelling van Elias De Bruyne binnen PLAN Brabant, ging in première tijdens Theaterfestival Boulevard 2023 in ’s-Hertogenbosch. Enkele quotes uit de pers:
“De Bruyne is een zelfbewuste en prettig schaamteloze performer.” NRC
“…een vrolijke satire op de verlammende én verwoestende drang om te (her)scheppen.” De Volkskrant
“…een prachtig en verrassende uitwerking van de wisselwerking tussen twijfelen en scheppen: opnieuw beginnen.” Theaterkrant (keuze van de criticus)

Bekijk HIER de teaser en lees het korte interviewtje met Elias in Boulevard magazine 2: Misschien wordt hij een plant.

PLAN over Elias De Bruyne

“Ik verheug me op alle spannende plannen van Elias. Op onnavolgbare wijze lijkt hij iedere keer te willen zeggen dat hij eigenlijk niks te zeggen heeft. En daarmee zegt hij tegelijkertijd weer heel veel. Het is zeldzaam om zo’n bijzondere performer, vormgever, schrijver en bedenker verenigd te zien in één persoon.”

Jetse Batelaan, artistiek leider Theater Artemis

Reacties op het werk van Elias De Bruyne

“De Bruyne is een zelfbewuste en prettig schaamteloze performer.” NRC

“…een vrolijke satire op de verlammende én verwoestende drang om te (her)scheppen.” De Volkskrant

“…een prachtig en verrassende uitwerking van de wisselwerking tussen twijfelen en scheppen: opnieuw beginnen.” Theaterkrant (keuze van de criticus)

“Hij is een veelkunner: mimespeler, verteller, cabaretier, acteur en hij heeft ook iets van een beelden kunstenaar. De Bruyne is een belofte voor de toekomst.” Brabant Cultureel

“Zelden zo gelachen om de oerknal.” Cultureel Persbureau

Nieuws

PLANmakers @ Theaterfestival Boulevard

10 juli 2023

Van donderdag 3 tot en met zondag 13 augustus 2023 presenteert PLANpartner Theaterfestival Boulevard weer theater, dans, muziek(theater) en kunstvormen die niet in een hokje..

Lees verder..

Spelen met het blikveld van de mens – Interview Theaterkrant met Elias

12 mei 2023

‘Acteur en theatermaker Elias De Bruyne wil onbekende werelden scheppen. Jezelf herkennen in het onalledaagse en daar vervolgens troost in vinden, daar is hij bij..

Lees verder..

Elias De Bruyne vaart voorbij veiligheid naar humor en ongemak

08 februari 2023

Het begon bij het beeld van een koelkast. Elias De Bruyne was aan het herstellen van een niertransplantatie en kon een flinke tijd niet werken,..

Lees verder..

PLANmaker Elias De Bruyne genomineerd voor VSCD Mime / Performance Prijs

30 augustus 2022

De VSCD Mimejury heeft uit het aanbod aan voorstellingen in de zomerprogrammering een extra genomineerde voor de VSCD Mime/Performance Prijs gekozen: De voorstelling met misschien..

Lees verder..

Spectaculaire voorstelling waarin vrijwel niets en heel veel gebeurt

14 juli 2022

Voor Theaterkrant schreef Sander Janssens een recensie over Voorstelling met misschien wel de langste opkomst ooit van Elias De Bruyne. “Op vrolijk-ontregelende wijze bevraagt De Bruyne..

Lees verder..

PLANmakers @ Theaterfestival Boulevard 2022

22 juni 2022

I can’t stop. Dat is het motto van de 38ste editie van Theaterfestival Boulevard. Tussen 4 en 14 augustus nemen makers in allerlei soorten en..

Lees verder..

PLANmakers Elias De Bruyne en Piet Van Dycke in première op Oerol

07 juni 2022

Maar liefst twee PLANmakers gaan met hun gloednieuwe voorstelling in première op 10 juni tijdens Oerol Festival op Terschelling. Elias De Bruyne Op vrijdag 10..

Lees verder..

De 37e editie van Theaterfestival Boulevard

25 juni 2021

Maak je klaar voor de 37e editie van Theaterfestival Boulevard! Een editie waarbij we elkaar (eindelijk) weer ontmoeten. Zij het op veilige afstand. Met ondermeer..

Lees verder..

3 nieuwe instromers

02 april 2021

Circusdans, muziektheaterarchitectuur en wereldse mime. Piet, Timo en Elias. Het zijn de namen van de 3 nieuwe, volstrekt originele makers die vanaf dit voorjaar vol..

Lees verder..

Agenda

Toon alles Nu 2025202420232022202120202019201820172016201520142013 PLAN

Euhm… In Vijf Bedrijven

Elias De Bruyne

Euhm… In Vijf Bedrijven

Elias De Bruyne

Euhm… In Vijf Bedrijven

Elias De Bruyne

Kim Karssen & Elias De Bruyne – We’re all alone in this together

Elias De Bruyne

Euhm… In Vijf Bedrijven

Elias De Bruyne
De Studio
Antwerpen (BE)

Euhm… In Vijf Bedrijven

Elias De Bruyne
Nona
Mechelen (BE)

Euhm… In vijf bedrijven

Elias De Bruyne
NTGent
Gent (BE)

Euhm… In vijf bedrijven

Elias De Bruyne