Menu

Het wordt pas interessant als de jongleerbal valt.

Piet Van Dycke

Piet Van Dycke (1996, Tienen, BE) studeerde in 2018 als choreograaf af aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten te Tilburg. Kenmerkend voor het werk van Piet is de samensmelting van dans en circus. “De zoektocht naar de limieten van evenwicht, zwaartekracht, balans, tijd en uithoudingsvermogen creëert voor mij een unieke dans. Het interessante aan circus vind ik het risico: wat als het mislukt? Het wordt pas interessant als de jongleerbal valt. Ik vind het belangrijk om tot dat nulpunt te komen, om te beseffen dat we allemaal ‘maar mensen’ zijn.”

Tijdens het PLAN-traject verdiept hij zijn interdisciplinaire, choreografische handtekening. Zijn doel is nooit rechtstreeks de samensmelting van disciplines, maar juist de vertelkracht die uit deze interactie voortkomt. Hij onderzoekt de komende jaren de draagkracht van het lichaam: hoe transformeren de meest perfecte lijven? Hij wil tijdens het PLAN-traject ook meer leren delen in verschillende vormen om zo niet alleen connectie te zoeken binnen zijn werk, maar ook met het publiek.

“Ik vind het fantastisch om in het dagelijks leven te kijken hoe mensen dezelfde handelingen uitvoeren: de menselijke competitie, het ‘heb je gezien dat’, de blikken. Dat is heel moeilijk om op scène te zetten, maar het is misschien het herkenbare of de toegankelijkheid waar ik naar streef: het is gebaseerd op ons allemaal. De kleinmenselijke kant als motor en inspiratie van het maakproces. In mijn werk gaat het daarom ook nooit om één lichaam, het gaat om het samen bewegen.”

Piet werkt als dans- en circusmaker, performer, coach en docent bij verschillende kunstorganisaties. Zo is hij al enkele jaren actief bij fABULEUS, Cie Woest, dOFt, TeaTime company, Les Payenkes Utopistes en LAP. Na zijn afstuderen sloot hij zich als maker aan bij Makershuis Tilburg en presenteerde zijn werk al eerder bij PLAN-partners Theater De Nieuwe Vorst, Festival Circolo, Theaterfestival Boulevard, DansBrabant, Festival Cement en Podium Bloos.

Vanaf voorjaar 2021 is Piet ingestroomd bij PLAN Talentontwikkeling Brabant voor een driejarig traject. Zijn mentor tijdens dit traject is Festival Circolo, in een samenwerking met DansBrabant als artistiek adviseur en coproducent. In de winter van 2021 richt Piet zijn eigen vzw circus- en dansgezelschap Circumstances op.

GLORIOUS BODIES (verwacht in 2023)
is een fysieke, intieme circus- en dansvoorstelling over de draagkracht van ons lichaam, over zien en gezien worden, over de grens tussen klassiek en hedendaags circus met zes acrobaten uit tussen de 53 en 67 jaar met een verleden in het klassieke(re) circus. Circushistorie gearchiveerd in het lichaam. Coproductie: PLAN, Festival Circolo, DansBrabant, Cirklabo, Circuswerkplaats Dommelhof, PERPLX.

EXIT (gemaakt in 2022)
Een fysieke circus- en dansvoorstelling waar beweging, partneracrobatie en balansbord samenvloeien. Choreograaf Piet Van Dycke nodigde voor deze voorstelling vier circusartiesten uit, elk gespecialiseerd in een andere discipline (bascule, straps, trapeze en acrodans). Coproductie: Festival Circolo, DansBrabant, Theater op de Markt-Dommelhof, HET LAB Hasselt, circ’uit, Miramiro, Cirklabo, met steun van PLAN e.a.
Trailer

ON/OFF (gemaakt in 2020)
Dans- en circus performance met Peter van der Heijden & Daniël Fernandez Lopez, ondersteund door Makershuis Tilburg & Makersfonds Tilburg.
Trailer

On Point (gemaakt in 2020)
Acrobatisch duet met Cal Courtney & Samuel Rhyner, ondersteund door DansBrabant, PLAN Brabant.
Teaser / Trailer

Interview Circolo Coffee Conversations

Interview in Circusmagazine

PLAN over Piet Van Dycke

“Ik leerde Piet kennen tijdens het jureren voor de Jaques de Leeuwprijs (2018) waarvoor hij genomineerd was vanuit de Fontys Dansacademie. Ik zag zijn voorstelling DUMMIES en vanaf dat moment is de samenwerking tussen Piet en Festival Circolo gestart. Ik was onder de indruk van de veelzijdigheid en het talent van Piet. Zijn choreografie was een samensmelting van dans en acrobatiek. Het was strak qua vormgeving en decor, het was tot in detail doordacht en had veel humor in zich. Piet is niet in een hokje te plaatsen qua discipline. Zijn werk komt goed tot zijn recht op ons circusfestival, maar kan net zo goed in een danscontext geplaatst worden. Dat maakt dit traject zo bijzonder en interessant en daarom wordt er een intensieve samenwerking gestart tussen Piet, Festival Circolo en DansBrabant.
Piet heeft een fascinatie voor het veranderende lichaam. Ouderdom en veroudering  van een circus- en danslichaam is het onderwerp waar Piet de komende tijd onderzoek naar zal doen. Hij werkt toe naar de voorstelling Glorious Bodies waarin hij zal onderzoeken hoe de meest perfecte lijven zullen transformeren. Wat mij betreft een zeer interessant thema met zeer uitgebreide mogelijkheden voor een breed onderzoek. Ik heb erg veel zin in dit nieuwe avontuur samen met Piet en de collega’s van DansBrabant.”
Wendy Moonen, artistiek leider Festival Circolo.

Reacties op het werk van Piet Van Dycke

“Piet schept op een eigen humorvolle manier via beeld, muziek en dansmateriaal een nieuwsgierig makend universum.”
Wendy Lubberding van Theaterkrant

“Piet zijn werk is eigentijds, zorgvuldig, doordacht en mathematisch van vorm. Maar geplaatst in een context met voor iedereen herkenbare elementen. Hij weet hierdoor zijn publiek een entree te verschaffen om de abstractie van een kunstvorm als dans associatief en persoonlijk te ervaren.”
Annette Embrechts, recensente De Volkskrant

Nieuws

Lovende pers over EXIT van Piet Van Dycke

01 mei 2023

Met zijn voorstelling EXIT oogstte PLANmaker Piet Van Dycke lovende woorden vanaf de festivalpremière in de zomer van 2022 t/m de grootse tournee doorheen heel..

Lees verder..

PLANmakers @ Theaterfestival Boulevard 2022

22 juni 2022

I can’t stop. Dat is het motto van de 38ste editie van Theaterfestival Boulevard. Tussen 4 en 14 augustus nemen makers in allerlei soorten en..

Lees verder..

PLANmakers Elias De Bruyne en Piet Van Dycke in première op Oerol

07 juni 2022

Maar liefst twee PLANmakers gaan met hun gloednieuwe voorstelling in première op 10 juni tijdens Oerol Festival op Terschelling. Elias De Bruyne Op vrijdag 10..

Lees verder..

PLANmaker Piet Van Dycke wint BNG Bank Dansprijs 2021

25 juni 2021

Vrijdag 25 juni is in Parkstad Limburg Theaters tijdens de opening van het internationale schrit_tmacher festival in Heerlen de BNG Bank Dansprijs 2021 uitgereikt. Deze..

Lees verder..

De 37e editie van Theaterfestival Boulevard

25 juni 2021

Maak je klaar voor de 37e editie van Theaterfestival Boulevard! Een editie waarbij we elkaar (eindelijk) weer ontmoeten. Zij het op veilige afstand. Met ondermeer..

Lees verder..

PLANmakers te zien in programma Danshuis (NPO 2)

14 juni 2021

Het afgelopen jaar waren de danshuizen de enige plekken waar dansers en makers nog samen konden werken. In de 6-delige serie Danshuis (NTR) bezoekt presentator..

Lees verder..

3 nieuwe instromers

02 april 2021

Circusdans, muziektheaterarchitectuur en wereldse mime. Piet, Timo en Elias. Het zijn de namen van de 3 nieuwe, volstrekt originele makers die vanaf dit voorjaar vol..

Lees verder..

Agenda

Toon alles Nu 2025202420232022202120202019201820172016201520142013 PLAN

Circumstances – EXIT

Piet Van Dycke
Corso
Berchem (BE)

Circumstances – EXIT

Piet Van Dycke
Think Big Festival
München (DE)

Circumstances – EXIT

Piet Van Dycke
Tollwood Festival
München (DE)

Circumstances – EXIT

Piet Van Dycke
Kulturpflaster
Regensburg (DE)

Circumstances – EXIT

Piet Van Dycke
Kleines Fest
Hannover (DE)

Circumstances – EXIT

Piet Van Dycke
Kulturpflaster
Regensburg (DE)

Circumstances – EXIT

Piet Van Dycke
StraPatZen
Sint-Pieters-Leeuw (BE)

Circumstances – EXIT

Piet Van Dycke

Circumstances – EXIT

Piet Van Dycke